Реабилитация. Русия връща на командна длъжност генерала, който не превзе Киев и сдаде Лиман

Александър Лапин е назначен за началник на Главния щаб на Сухопътните войски на руската армия

OFFNews 10 януари 2023 в 12:15 6565 9

Снимка

Генерал-полковник Александър Лапин.

Генерал-полковник Александър Лапин е назначен за началник на Главния щаб на Сухопътните войски на руската армия, съобщи РБК с позоваване на свои източници в Министерството на отбраната. Новината беше потвърдена от бившия главнокомандващ на Сухопътните войски до 2010 година, а сега аналитик и генерален инспектор на в армията армейски генерал Владимир Болдирев. "Назначиха го вече", каза Болдирев, цитиран от URA.ru.

Назначението е станало на 9 януари. Според Болдирев Лапин на новата си длъжност ще се занимава с планиране, мобилизационни въпроси и териториална отбрана. Най-основната задача тук е планирането на използването на Сухопътните войски, а втората голяма отговорност е подготовката на военните окръзи. Лапин ще бъде първи заместник на главнокомандващия на Сухопътните войски генерала с маршалска звезда - армейски генерал Олег Салюков, включен в санкционните списъци на ЕС, Велико­британия, Канадя, Швейцария, Австралия, Япония, Украйна и Нова Зеландии.

Лапин беше началник на групата войски „Център“ и ръководеше блицкрига срещу столицата Киев. Под негово командване тогава бяха подразделенията на Централния военен окръг и Западния военен окръг. Настъплението тогава се провали, но не остана единствен и последен провал за лапин.

След обявеното от Москва „прегрупиране“ руската армия обяви, че се оттегля от заетите позиции. Впоследствие генералът ръководеше отбраната на Красний Лиман. След превземането на града от ВСУ през октомври върху генерала се стовари критиката на чеченския лидер Рамзан Кадиров и на създателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. Кадиров нарече висшия военен бездарник и го обяви за основен виновник за поражението в Красний Лиман.

„Обидно е не това, че Лапин е бездарник. А това, че го покриват горе ръководителите в Генералния щаб. Ако зависеше о мен, бих разжалвал Лапин до редник, бих го лишил от всички награди и с автомат в ръце бих го изпратил на фронтовата линия с кръв да измие позора си“, заяви тогава Кадиров.

Миналата година Би Би Си разказа за генерал Лапин, чийто син също участва във войната и получи награда за смелост и храброст на фона на неуспешната офанзива на руската армия при Торби и Чернигов. На 4 юли м. г. самият генерал пък получи званието "Герой на Русия".

В края на октомври заради пораженията и за успокояване на вътрешните кръгове на влияние в армията Александър Лапин беше отстранен от длъжността командващ на групата войски „Център“. Сегашното му назначение го превръща в номер 2 в руските сухопътни войски след главнокомандващия Салюков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

9

БотоксПутю

10.01 2023 в 19:35

Преди време четох, че бил селски с началника на геншаба Герасимов.

2073

8

Johnny B Goode

10.01 2023 в 16:08

Така е. Диктаторчето се опитва да покаже, че все още той кара влака и да не дава на някоя от престъпните кланове голямо предимство пред другите. Разделяй и владей.
Въпрос на време е да го изядат, въпросът е кой от всичките гладни псета около него. Това е едно от наказанията му, да заспива вечер и да се чуди кой от слугите ти ще му пререже гърлото през нощта.

1000

7

Слънце

10.01 2023 в 14:30

Това е знак, че Пу един вид се е отървал от влиянието на Кадиров и Пригожин и пак прикотква генералитета. Да видим ще има ли ответни реакции.

2550

6

alfakentavur

10.01 2023 в 14:04

Некадърник, който се е издънил на фронта го слагат на бюро. Все тая.

-1200

5

путин хуйло

10.01 2023 в 13:55

@OffNews, какво означава "сдаде" и на какъв език е? - Този който бълва и насажда русизми вместо нормални български думи е долен мерзавец и олигофрен!

-240

4

редовно четящ

10.01 2023 в 13:40

Кипучая магучая! За чеп за зеле не стават!

345

3

Джендо Джедев

10.01 2023 в 13:18

Нормално, нема кадри, баце! Тия и без генерали останаха. Пак добре, че тоя не са го разстреляли, цяло чудо е! :D

2073

2

Johnny B Goode

10.01 2023 в 12:54

Какво стана с другите велики руски генерали? Генерал Армагедон, генерал Ужас и т.н. касапи от Сирия?
Оказва се май, че да воюваш с истинска армия не е като да трепеш сирийски козари и да изравняваш градове със земята.
Жалки садистични уроди.

934

1

демократ2022

10.01 2023 в 12:33

Който и да сложат - все тая. Украйна ще му види сметката.