Развиващите се страни повече няма да са сметището на богатите: светът сложи граници за изхвърлянето на пластмаса

OFFNews 11 май 2019 в 14:49 2393 0

Почти всички страни по света сключиха споразумение за ограничаването на изпращането на трудните за рециклиране пластмасови отпадъци в по-бедните страни, обяви ООН. 8 милиона от тях всяка година попадат в океаните.

Страните износителки - включително САЩ - вече ще трябва да получат съгласието на получаващите отпадъците страни, за да приемат нови "доставки" на смесена или нерециклируема пластмаса. Сега тези страни се използват като гигантско сметище за развития свят. Той дори не иска разрешение от правителствата, за да изхвърля пластмасовата си смет.

1 400 представители на държавите, които са страни по Конвенциите от Базел, Ротердам и Стокхолм, обсъждаха дни наред проблема, който се определя като "изключително неотложен". Фолф Пайе, изпълнителен секретар на трите конвенции, посочи, че е сключено споразумение по механизма за управление на пластмасовите отпадъци, който в голяма степен е задължителен и глобален. "Новото решение ще принуди и САЩ в бъдеще да преработват своите отпадъци", заяви Пайе.

Откакто Китай спря да приема отпадъци за рециклиране от САЩ, пластмасата се трупа в развиващите се страни, твърдят наблюдатели, цитирани от в. "Гардиън". Световният алианс за алтернативи на изгарянето на отпадъци твърди, че е открил села в Индонезия, Тайланд и Малайзия, които са превърнати в сметища. "Открихме, че има смет от САЩ, която просто се трупа в селата в тези страни там, където преди е имало обработваеми земеделски площи", каза Клеър Аркин, говорителка на алианса.

Правно обвързващата страните рамка се формира в края на двуседмична среща за подкрепяната от ООН конвенция за пластмасовите отпадъци и токсичните, вредни химикали, които заплашват океаните и живота в тях.

Споразумението е подкрепено от 187 държави. То бе подписано в Женева, Швейцария, а от Програмата на ООН за околната среда го нарекоха "историческо", защото страните ще трябва да следят къде отива пластмасата, след като напусне границите им. В преговорите по него се включиха 1400 делегати, които обсъждаха текстовете в продължение на 11 дни. ООН определя замърсяването с пластмаса като "епидемия".

САЩ не е част от тази конвенция, затова и не гласува, но представители на срещата заявиха, че страната се противопоставя на промяната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови