Разведряване: Северна и Южна Корея възстановиха горещата телефонна линия помежду си

OFFNews 27 юли 2021 в 11:01 1600 0

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун (вляво) и южнокорейският президент Мун Дже-Ин (вдясно) се ръкуват над военната демаркационна линия по време на междукорейска среща на върха на 27 април 2018 г. в Панмунджом, Южна Корея.

Снимка Getty Images

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун (вляво) и южнокорейският президент Мун Дже-Ин (вдясно) се ръкуват над военната демаркационна линия по време на междукорейска среща на върха на 27 април 2018 г. в Панмунджом, Южна Корея.

Северна и Южна Корея възстановиха горещата телефонна линия помежду си, съобщава Би Би Си.

Тя свързва Сеул и Пхенян при извънредни ситуации.

Създаването ù е инициирано от Червения кръст.

През юни 2020 г. линията бе прекъсната по инициатива на севернокорейската столица Пхенян след провал на среща на върха. Малко след това Северна Корея взривява граничния офис, построен с цел подобряване на комуникациите.

Според президентската администрация в Южна Корея лидерите на двете страни са се споразумели да възстановят доверието и да подобрят връзките помежду си. Те са разменили няколко лични писма от април насам.

Севернокорейската държавна новинарска агенция KCNA съобщава, че всички междукорейски комуникационни канали са подновили работата си в 10 ч. сутринта на 27 юли (3 ч. българско време).

"Според споразумението, постигнато между двамата върховни водачи, северът и югът предприемат мерки за подновяване експлоатацията на всички междукорейски комуникационни линии от 10:00 ч на 27 юли", съобщава агенцията и допълва, че двамата лидери са се съгласили да направят "голяма крачка във възстановяването на взаимното доверие и насърчаването на помирението".

Представители на двете страни са разговаряли три минути днес. Разговори вече ще се водят всеки ден, съобщават южнокорейските власти.

Връзките между двете държави на Корейския полуостров се подобриха през 2018 г., когато южнокорейският президент Мун Дже-Ин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха три пъти. Крехкото примирие се разпадна след провала на втората среща на върха между Ким и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Впоследствие напрежението се увеличи и Северна Корея прекрати всички военни и политически комуникационни връзки, включително горещата телефонна линия. Южнокорейският президент е призовавал нееднократно за възстановяването ù и за подновяване на преговорите за отмяна на севернокорейската ядрена програма.

Двете Кореи остават формално във война, защото Корейската война от 1950-1953 г. приключва с примирие, а не с мирен договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови