Разследват над 60 случая на корупция около военните доставки в Украйна

Приоритет имат случаи, свързани с обществени поръчки през последните 2 години

OFFNews 21 февруари 2024 в 22:02 2093 0

Снимка Getty Images

Над 60 случая на корупция, свързана с отбранителния сектор, започват да разследват антикорупционните власти в Украйна, съобщи днес високопоставен служител на правоприлагащите органи, предаде Ройтерс.

Киев цели да изкорени раздаването и получаването на подкупи в армията, която беше засегната от скандали през последните месеци.

Началникът на Националното антикорупционно бюро на Украйна Семьон Кривонос уточни, че приоритет имат случаи, свързани с обществени поръчки през последните две години и че е потърсил помощ за разследванията от чуждестранни партньори.

"Кражбите в армията в тези времена са потресаващо престъпление. Разследванията в тази сфера са сред водещите приоритети на Националното антикорупционно бюро", заяви Кривонос пред репортери в Киев.

В края на януари министърът на отбраната Рустем Умеров откри куп нарушения и липси при проверки на военните доставки в Украйна. Той отстрани временно от длъжност старши служител, след като Украинските сили за сигурност го посочиха като заподозрян в предполагаема схема за незаконно присвояване на 40 милиона долара.

Предшественикът на Умеров – Олексий Резников, беше освободен от длъжност през септември, след като наяве излязоха скандали, свързани с обществени поръчки в министерството му, които той определи като опити за оклеветяване, макар че той самият не беше обвинен в корупционни дейности.

Украйна се класира чак 104-то място от общо 180 държави в “Индекса за възприятие на корупцията” на асоциация “Прозрачност без граници“.

Киев си е поставил като основен приоритет борбата с корупцията в публичния сектор, тъй като се стреми да отговори на условията за членство в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки