Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Разследват бивш финансов министър на Гърция

18 януари 2013 в 22:30 1679 1

Снимка: sxc.hu
dictionary on the word money and euros

В Гърция започна разследване срещу бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину, предаде Би Би Си.

Папаконстантину е обвинен за фалшифициране на списъка с хора, които имат сметки в швейцарски банки и са заподозрени в укриване на данъци.

През 2010 г. въпросният списък беше предаден на гръцкото правителство от тогавашния френски финансов министър Кристин Лагард, която в момента оглавява Международния валутен фонд.

''Списъкът Лагард", както стана известен по-късно, съдържа имената на повече от 2000 гърци, които имат сметки в швейцарски банки и вероятно не са плащали данъци за всичките си приходи.

Правителството на социалистическата партия "ПАСОК", която беше на власт в същия период, обяви, че списъкът е изгубен. По-късно списъкът бе открит и публикуван от журналисти.

Проверка установи, че имената на трима от роднините на Папаконстантину, които са присъствали в списъка, са изтрити.  Папаконстантину от своя страна отрече да е замесен в случая.

От опозиционната група на "СИРИЗА" искат разследване и срещу Евангеос Венизалос, който наследи Папаконстантину като финансов министър - за това, че не е наредил проверка по случая.

Парламентът на Гърция обаче гласува против проверката на Венизелос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews