Разследване: Взривовете на "Северен поток" са организирани от полковника от ВСУ Роман Червински

Според WP и Der Spiegel операцията е била ръководена от началника на ВСУ Валерий Залужни през главата на Володимер Зеленски

OFFNews 12 ноември 2023 в 16:11 17970 11

Червински

Снимка Украйна 24

Полковник Роман Червински

48-годишният полковник Роман Червински от Силите за специални операции на ВСУ координира взривяването на три участъка от руските газопроводи "Северен поток" и "Северен поток-2" на 26 септември 2022 г.

Това сочи разследване на Der Spiegel и The Washington Post, цитирано от "Важные истории".

Източници на изданията сред украински и европейски служители твърдят, че Червински е координирал логистиката на операцията и е командвал отряд от шестима души, който е наел яхтата "Андромеда" с фалшиви документи и е използвал дълбоководно оборудване, за да постави взривни устройства на газопровода в Балтийско море.

Но полковник Червински не е планирал пряко операцията, а е изпълнявал заповеди от високопоставени украински служители. Според източниците на двете издания, запознати с детайлите на саботажа, операцията е била ръководена от началника на ВСУ генерал Валерий Залужни.

Адвокатът на Червински предаде на журналистите изявление на полковника, в което той нарича обвиненията срещу него "руска пропаганда". Украинските власти не са коментирали официално данните от разследването. По-рано в изтекли документи на американското разузнаване се казваше, че операцията е била планирана така, че украинският президент Володимир Зеленски да не знае за нея.

Полковник Червински е задържан в Киев. Той е обвинен в злоупотреба с власт при друга специална операция. Според разследването през юли 2022 г. той се е опитал да убеди пилот от руските ВВС да премине на страната на ВСУ без разрешение на командването и в резултат на това е издал координатите на украинското летище Канатово в Кировоградска област. Летището е поразено, при което загива един военен и са ранени 17 души.

Бившите ръководители на Червински заявиха, че операцията е била разрешена, докато самият полковник смята, че преследването му е свързано с критиките му към Володимир Зеленски и шефа на президентската канцелария Андрий Ермак. През 2021 г. Червински обвини Ермак, че работи за руското разузнаване.

WP и Spiegel пишат, че историята на Червински илюстрира противоречието между военното и политическото ръководство на Украйна.

Полковникът е служил в ССО на Украйна под командването на генерал-майор Виктор Ханушчак, който е близък до Залужни, от началото на пълномащабното нахлуване на Русия и е участвал в координирането на съпротивата в окупираните територии.

Червински е избран за организатор на саботажа на "Северен поток", защото преди това е заемал високи постове в СБУ и военното разузнаване на Украйна и е участвал в планирането на операция за привличане на наемници на "Вагнер" от Беларус в Украйна през 2020 г. Тогава операцията се провали, наемниците бяха задържани от беларуските сили за сигурност. Червински твърди, че информацията за операцията е изтекла от агенти в кабинета на Зеленски.

По собствените му признания Червински е организирал и опити за убийства на сепаратистки лидери в Донбас и отвличането на свидетел на свалянето на малайзийския Боинг през 2014 г.

По-рано германският вестник "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на данни от разследването, писа, че украински военнослужещ е един от извършителите на саботажа в "Северен поток". Разследващият журналист Арик Толер го посочи като Валерий Колесник от Днепропетровска област, фронтовак от 93-та бригада на украинските въоръжени сили.

Германски следователи претърсиха апартамента на майката на детето му във Франкфурт на Одер и взеха ДНК проба от сина на Колесник, за да я сравнят със следите на яхтата "Андромеда", от която водолазът се е спуснал към газопровода. Яхтата "Андромеда" е била наета чрез полска подставена фирма, свързана с украински граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

11

Moirae

14.11 2023 в 12:37

Как се провежда такава операция с малка лодка - няма обяснение. Вече имаме доклад, че по времето, когато е извършен атентатът в районът е бил руски военен кораб. Журналистката написала статията за "Вашингтон пост" е била по-голямата част от кариерата си в ролята на кореспондент на изданието от Москва.

2073

10

Johnny B Goode

13.11 2023 в 02:07

@bls, не е война, специална военна операция е. Капиш?
Или викаш, кучета и котки може, прасета не може ;)

12407

9

Bad Horse

12.11 2023 в 23:15

@dolivo, не разбивай мечтите на хората с твоите прозаични факти. :)

400

8

демотиватор

12.11 2023 в 23:06

Както знаем, дипломацията не постигна спиране на "потоците".
Така че... ✊ (ジ)

10298

7

AntiZ

12.11 2023 в 22:18

Господ здраве да му дава на полковник Червински ако има и най-малко участие в зривяването на нещо толкова руско, скапано и миризливо, каквото е въпросната тръба! Благотворя всеки, който им еб****а ма***а на руската измет по всякакъв начин!

22548

6

dolivo

12.11 2023 в 21:37

ами, че те могат да гръмнат тръбата за европа през тяхната територия, но не искат

или какво разбирам аз...

12407

5

Bad Horse

12.11 2023 в 20:44

Der Spiegel, The Washington Post, Times, New York Times, The Guardian, Time Magazine, Financial Times, Le Monde, бла, бла, бла... Парцали. Forbes! Великия Forbеs е малко повече от блог. Всеки може да си купи място за статия там и после да си пише в CV-то че е писал за Forbes.

От времето на Наполеон до сега, пресата не се е променила. Важи и за радиото и телевизията също. Просто от 10-тина години насам монопола им се разби. Не всеки може да има печатница, радио или телевизия. Но всеки може да си направи блог, подкаст, или канал в Нета и да стигне до повече хора. CNN има по-малко влияние от големите ютюбъри. CNN! Която Пентагона гледаше за да се ориентира какво се случва на бойното поле в Ирак.

Представите ти за медиите са остарели, bls. Да вървят по дяволите всичките. Търговци на влияние и фалшиви новини. Манипулатори на демокрацията. Инструменти на елита срещу народа. Нямат грам морал, грижа за хората и отговорност към фактите. "Журналист" е мръсна дума.

12021

4

bls

12.11 2023 в 20:44

Джендо, ми американците са казали на украинците - поръчител демек. кво ш му и?

345

3

Джендо Джедев

12.11 2023 в 20:08

Е нали имаше неопровержими доказателства, че били американците, бе! Последно?

12021

2

bls

12.11 2023 в 18:08

Това са Der Spiegel и The Washington Post - не печатат случайно. Макар, че имаше и други разследвания, които изведоха достатъчно основания да се счита, че Украйна стои зад саботажа. До колко е през главата на зеленски - не вярвам. Това е буквално акт на война от страна на украйна.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика