Разследване на ВВС поставя под съмнение гръцката версия за крушението на кораба с мигранти

OFFNews 19 юни 2023 в 15:00 2577 0

Снимка БТА / АР

Оцелелите след корабокрушението.

Британската радиостанция ВВС е получила доказателства, които хвърлят съмнение върху разказа на гръцката брегова охрана за корабокрушението на мигранти в сряда, при което, може да се окаже, че са загинали стотици.

Анализът на трафика на други кораби в района предполага, че претъпкания с мигранти риболовен кораб не е бил на ход поне седем часа преди да се обърне. Докато гръцката брегова охрана твърдеше и все още твърди, че през това време лодката се е движела с курс към Италия и не се е нуждаела от спасяване. Засега липсва коментар от Атина за разкритията на ВВС. При корабокрушението миналата седмица загинаха най-малко 78 души, но според представители на ООН още до 500 са все още в неизвестност, а в трюма на кораба е имало около 100 деца.

Световната организация призова да бъде разследван начинът, по който Гърция се е справила с бедствието, на фона на твърденията, че е трябвало да се предприемат повече действия по-рано, за да започне пълномащабен опит за спасяване.
Гръцки служители твърдят, че хората на борда са казвали, че не се нуждаят от помощ и не са били в опасност допреди самото потъване.

BBC е получила компютърна анимация от данните за проследяване на трафика, предоставени от MarineTraffic , платформа за морски анализи.

Техните данни показват часове активност, фокусирана върху малък, специфичен район, където по-късно лодката с мигранти потъна, което поставя под съмнение официалното твърдение, че не е имало проблеми с навигацията.

Риболовната лодка е нямала тракер и затова не се вижда на картата. Невидими са и корабите на бреговата охрана и военните, които не трябва да споделят местоположението си. Препълненият плавателен съд е бил заснет няколко пъти, преди да се случи трагедията А фактологията оспорва хронологията на гръцката брегова охрана.

Фронтекс, граничните сили на ЕС, казват, че за първи път са забелязали лодката с мигранти около 08:00 GMT във вторник и са информирали за гръцките власти. Alarm Phone, спешна гореща линия за мигранти, изпаднали в беда в морето, казват, че са получили обаждане в 12:17 GMT, че лодката е в беда.

Британските журналисти са използвали снимки и видео, проверени от BBC Verify, както и записи и корабни дневници, за да анализираме движението на плавателни съдове в района през следващите часове. Анимацията Marine Traffic показва кораба „Lucky Sailor“, който рязко завива на север в 15:00 GMT. Собственикът на „Lucky Sailor“ е дал на BBC своя график на събитията и потвърди, че е бил помолен от бреговата охрана да се приближи до лодката с мигранти и да им даде храна и вода.

Около половин час по-късно в 15:35 GMT хеликоптерът на бреговата охрана открива плавателния съд с мигрантите. Властите продължават да твърдят, че към момента той е бил със стабилен курс.

Движението на корабите в района, където потъва рибарският кораб, предполага, че е бил неподвижен часове преди корабокрушението

Но два часа и половина по-късно, около 18:00 GMT, друг кораб, „Faithful Warrior“, пътува до същия район и също доставя провизии на лодката. Появи се и видео, за което се твърди, че е заснето от „Faithful Warrior“ – което показва, че доставките на продоволствие за кораба с мигранти става с въже във водата, не се виждат други кораби.

От BBC Verify са проверили и установили, че корабът - който не се движи на кадрите - съвпада по форма с кораба с мигрантите, видян на снимките, и метеорологичните условия съвпадат с тези, съобщени по това време. Не е известно точно кога е заснето това видео.

Между 19:40 до 22:40 ч., според твърденията на гръцките власти, лодката е поддържала "постоянен курс и скорост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика