Разрешиха на полицията в Беларус да стреля с бойни патрони по демонстрантите

OFFNews 12 октомври 2020 в 22:13 8291 1

Снимка БТА / АП

При необходимост беларуската полиция ще използва бойни патрони срещу демонстранти, съобщи днес вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.

Според беларуското МВР тази стъпка е необходима, тъй като масовите протести са станали "организирани и крайно радикализирани".

Министерството твърди, че на вчерашния протест в Минск служителите на реда са се "сблъскали само с агресия, радикали, анархисти и футболни ултраси".

Според протестиращите обаче по време на деветата поредна неделя на масови протести властите са използвали най-брутални тактики за разпръскване на демонстрантите.

По официални данни над 700 души са били арестувани.

Протестите в страната започнаха на 9 август след преизбирането на Александър Лукашенко. Той спечели президентските избори с над 80%. Според протестиращите вотът е манипулиран. По време на протестите полицията използва водни оръдия, палки, сълзотворен газ, а вече получи разрешение да използва и бойни патрони.

На този фон външните министри на ЕС днес обсъдиха възможността за налагане на нови санкции срещу Беларус заради полицейското насилие, като сред тях може да попадне и Лукашенко, ако ситуацията в страната не се подобри. Това съобщи днес германският външен министър Хайко Маас, който смята, че Лукашенко трябва да е част от нов санкционен списък на Европейския съюз.

По-рано този месец ЕС наложи санкции срещу 40 лица, които са нарушили правата на човека по време на изборите и гражданските протести в Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови