Германия иска Лукашенко да бъде включен в новия списък със санкции на ЕС

OFFNews 12 октомври 2020 в 12:30 1673 0

Президентът на Беларус Александър Лукашенко трябва да стане част от новия санкционен списък на Европейския съюз. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, преди да се срещне с европейските си колеги в Люксембург. 

"От последната ни среща нищо не се е променило. Режимът на Лукашенко продължава да упражнява насилие, все още наблюдаме арести на мирно протестиращи", каза още Маас. 

Той обясни, че е предложил нов пакет санкции, като Лукашенко трябва да е включен в него.  

В началото на този месец лидерите на страните членки на ЕС наложиха санкции на Беларус след продължили с часове преговори. Беларуският президент не е засегнат лично от европейските санкции.

Кремъл определи решението на ЕС да наложи санкции като проява "по-скоро на слабост, отколкото на сила". 

Тези санкции бяха поискани от беларуската опозиция. Те засягат около 40 длъжностни лица, обвинявани за репресиите срещу опозицията или във фалшифициране на резултатите от президентските избори на 9 август. На санкционираните им се забранява да влизат на територията на съюза, а евентуалните им активи под европейска юрисдикция се замразяват.

В отговор на наказателните мерки на ЕС правителството на Лукашенко заяви, че е изготвило списък с хора, на които е забранено да влизат в страната. Засегнатите не бяха назовани.

В края на септември Великобритания и Канада наложиха санкции на Лукашенко, сина му и висши членове на правителството, с които им забраняват да пътуват до двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови