Разработват план за евакуация на кралицата при безредици след Брекзит

OFFNews 03 февруари 2019 в 14:47 3783 0

Британските власти преражглеждат стари планове от Втората световна война за евакуация на кралското семейство, които да изпозлват в случай на бунтове по време на Брекзит, съобщава в. "Гардиан", като цитира две неделни издания.

“Плановете за спешна евакуация са от войната, но сега се преработват за евентуален сценарий с гражданско неподчинение, ако Великобритания излезе от ЕС без сключено споразумение", пише "Сънди таймс". Вестникът се позовава на непосочен източник от правителството, отговорен за чувствителни административни въпроси.

Изданието "Мейл он съндей" също съобщава, че е научило за планове за преместване на кралската фамилия, включително на кралица Елизабет II, на сигурно място извън Лондон.

През януари кралицата, която по правило не заема политически позиции, произнесе реч, разтълкувана като призив към политиците да постигнат споразумение за Брекзит.

Депутатът консерватор Джейкъб Рийс-Мог, изявен поддръжник на Брекзит, казва пред "Мейл он съндей", че според него плановете за евакуация са излишна паника. Той припомня, че членовете на кралското семейство са останали в Лондон дори по време на бомбардировките през Втората световна война.

"Сънди таймс" пише, че според бившия полицай Дай Дейвис, който преди е отговарял за сигурността на кралската фамилия, Елизабет II ще напусне столицата при безредици. "Ако в Лондон възникне проблемна ситуация, естествено, че кралските особи ще бъдат евакуирани от горещите точки", посочва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови