Разпитват евродепутати за участие в схеми за избягване на данъци

OFFNews 03 февруари 2015 в 14:36 3244 4

Йерун Дийселблум

В Европейския парламент ще бъде създадена комисия, която ще разпитва евродепутати за участие в схеми за избягване на данъци.

Създаването на комисията става по идея на Зелените, които са успели да съберат достатъчно подписи на евродепутати, необходими за целта.

Депутати ще бъдат разпитвани за участие в схеми за избягване на плащане на данъци от мултинационални компании в Люксембург, в което се смята, че е замесен и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Групата на Зелените ще обсъди до края на седмицата кой ще влезе в комисията.

Съпредседателят на групата на Зелените в ЕП Филип Ламбер вече обяви, че се очакват големи политически последици след старта на разследването.

Ще има толкова много кръв върху килима, че никой няма да иска да чисти след това, коментира Ламбер, цитиран от Euobserver.

Засега не са ясни и политиците, които ще бъдат разпитвани. Предполага се обаче, че в списъка ще влязат редица холандски политици, в това число и финансовия министър Йерун Дийселблум. В Холандия има около 12 000 компании, които помагат на големи корпорации да избягват данъци.

Сред разпитваните вероятно ще бъде и лидерът на либералите в ЕП и бивш белгийски премиер Ги Верховщад заради промените в данъчното законодателство на Белгия.

Под обстрела ще се окаже и лидерът групата на социалистите Джани Питела.

В същото време Зелените са разпространили и документи, в който се казва, че предложението на Юнкер за директива, задължаваща страните членки на ЕС да споделят информация за схемите за избягване на данъци, не е новост. Такава директива има още от 1977 г., като тя е реформирана през 2011 г. Съществува и документ от юни 2012 г., в който се отбелязват държавите, транспортирали директивата в своето законодателство.

Тези констатации показват, че Зелените възнамеряват да включат в разследването обвинения за директни нарушения на данъчните закони на ЕС, пише Euobserver.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови