Разнобой в Русия за военна база във Венецуела

OFFNews 28 март 2019 в 16:42 3742 1

Руски военни

Снимка Iz.ru

Разгръщането на военна база във Венецуела е нецелесъобразно, ситуацията трябва да се регулира с политически методи, заяви зам.председателят на комисията по международни работи при съвета на Руската федерация Владимир Джабаров, цитиран от Интерфакс.

„В началото трябва да се стабилизира ситуацията в страната. Да се създаде база в условията на възможно противодействие, в това число и въоръжено, ще означава въвличане във вътрешния конфликт във Венецуела. Това аз категорично не бих направил“, каза Джабаров в отговор на въпроса дали е необходимо мащабно военно присъствие на Русия в тази страна, или разгръщане на военна база.

Сенаторът подчерта, че сега трябва да се действа с политически методи. Той нарече некоректни сравненията на ситуацията във Венецуела с тази в Сирия. „В Сирия ние наблюдавахме атака на международния тероризъм. Във Венецуела има елементи на гражданска война“, поясни Джабаров. Според него е необходимо да бъде предотвратена външна намеса в работите на Венецуела, „преди всичко от страна на САЩ“, а мащабите на военното присъствие там трябва да се определят от военно-политическото ръководство на Русия.

На друго мнение обаче е шефът на комисията по отбрана и сигурност при Съвета на федерацията Виктор Бондарьов. Той счита, че Русия винаги би могла да открие своя военна база във Венецуела, ако Каракас прати такова предложение. „Както САЩ, така и Русия може и има правото да открие своя военна база във всяка точка на земното кълбо – дали в Антарктида, дали в Арктика. Ако ни поканят, защо да не я открием? Какъв е въпросът? Международното право разрешава това и аз не виждам тук нищо криминално“, каза Бондарьов пред журналисти. Той подчерта, че не му е известно дали подобно предложение от Венецуела е получено в Русия и дали Москва има такива планове.

Ден по-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Русия е длъжна да напусне територията на Венецуела. Той се присъедини към призива на вицепрезидента Майк Пенс Русия да прекрати подкрепата си за Николас Мадуро, съобщи агенция Bloomberg. Пенс настоя руският президент Владимир Путин да преустанови преговорите с Мадуро и заяви, че действията на руските военни са „нежелана провокация“. В момента на визита във Вашингтон е съпругата на опозиционния лидер Хуан Гуайдо Фабиана Росалес. Дни преди това Associated Press бе съобщила, че два военно-транспортни самолета на Русия са пристигнали в Каракас в рамките на военното сътрудничество, за да обсъдят техническото обслужване на въоръжените сили на страната, както и стратегически въпроси. Това потвърди в четвъртък военният аташе от посолството на Венецуела в Москва Рафаел Торреалба Перес.

Говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви, че руските специалисти ще стоят във Венецуела „толкова, колкото се налага“. „Те се занимават с реализирането на договореностите в сферата на военно-техническото сътрудничество. Колко дълго? Толкова, колкото им е необходимо на тях. Толкова, колкото те са необходими на правителството на Венецуела“, каза тя на брифинг в отговор на въпроса с какво се занимават руските военни там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови