Разлики в състава на руската ваксина констатираха в Словакия

Доставените дози Спутник V се отличавали от проучваните в ЕС и списание "Лансет"

OFFNews Последна промяна на 08 април 2021 в 15:49 2573 0

Словашкият лекарствен регулатор обяви днес, че доставената в Словакия руска ваксина "Спутник V" се отличава от проучваната от ЕС и списание "Лансет", предаде Ройтерс.

От ведомството казаха, че не могат да определят ползите и рисковете от препарата, от който Словакия е внесла миналия месец 200 хиляди дози. Руската ваксина още не е прилагана в страната поради недостатъчните данни, предоставени от производителя, предава БТА.

Вицепремиерът и финансов министър на Словакия Игор Матович написа във фейсбук, че заминава днес за Русия, за да обсъди въпроса с директора на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, съобщи ТАСС. Според агенция вчера Матович е заявил, че влиятелни политически сили в Словакия се опитват да осуетят използването на "Спутник V".

Словашкият министър на външните работи Иван Корчок заяви на извънредна пресконференция, че правителството не е одобрявало посещението на Матович в Русия. Първият дипломат каза, че въпросът за ваксините е от компетенциите на здравния министър и че очаква Матович да даде обяснения.

"На следващото заседание на правителството ще поставя въпроса за посещенията в чужбина на министри, които не са съгласувани с външното министерство", каза Корчок

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови