Разкриха джихадист в германското разузнаване

ОFFNews 30 ноември 2016 в 13:50 3022 4

Арестуваха служител на германската служба за национална сигурност по подозрения за тероризъм и разпространяване на секретна информация в рамките на вдъхновен от "Ислямска държава" план, предава "Ди Велт", цитиран от "Индипентънт".

51-годишният служител на Федералната служба за защита на конституцията е използвал екстремистки чат под фалшиво име и според източници от силите за сигурност планирал бомбен атентат в името на Аллах. Целта на арестувания била щабът на разузнаването в Кьолн, но информатор на службата попаднал на публикациите в интернет.

 Заловеният се занимавал с това да събира данни за ислямистки мрежи в страната от април насам, а според "Шпигел" самият той приел религията преди две години. Заклел се във вярност на австрийски джихадист, арестуван за подкрепа към "Ал Кайда", допълва изданието. След експулсирането си от Германия Мохамед Махмуд попада във пропаганден клип на "Ислямска държава" в Палмира, където призовава за насилие срещу неверниците, след което застрелва затворник в главата. 

От разузнаването не потвърждават информацията за планиран атентат или връзки с Махмуд и казват, че няма заплаха за службата и служителите й. По случая работи прокуратурата в Дортмунд. 

В началото на месеца от контраразузнаването заявиха, че са идентифицирали 20 предполагаеми ислямисти в редиците на германската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!