Разглеждането на исковете на Навални е спряно. Съдиите не знаят къде е той

OFFNews 18 декември 2023 в 13:57 2001 2

Навални

Снимка Getty images

Алексей Навални

Руските съдилища спряха разглеждането на исковете на осъдения Алексей Навални, докато не бъде установено "местонахождението" на политика. Това съобщи прессекретарят на опозиционния активист Кира Ярмиш (включена в регистъра на "чуждестранните агенти"), цитирана от Би Би Си. Сътрудниците на Навални бият тревога - местонахождението му е неизвестно вече 13 дни. В петък се появи информация, че той е изпратен в друг затвор.

"Днес Алексей трябваше да се яви в седем съда. Първите две вече се състояха. Делата са спрени до "установяване на местонахождението на Навални", пише в социалната мрежа X Ярмиш.

Според нея през уикенда сътрудниците на Навални са отправили запитвания до повече от 200 центъра за предварително задържане в цялата страна и чакат отговори.

Каналът "Екипът на Навални" в Телеграм посочва, че съдията е трябвало да "осигури явяването на ищеца", а не да прекратява заседанието.

"Представителите на ФСИН представиха удостоверение, че Навални не се намира в наказателна колония 6. Датата кога точно е бил отведен представителите на ФСИН "не знаят", къде са го отвели - също. В отговор на въпроса на съдията "Защо е бил отведен" те отговориха: "За да изтърпи присъдата си", се казва в публикацията.

През август т.г. Московският градски съд осъди вече лишения от свобода Навални на 19 г. колония със специален режим по дело за създаване на "екстремистка общност". Колония № 6 в село Мелехово във Владимирска област, където той беше държан преди това, е колония с повишена сигурност.

На 6 декември сътрудниците на политика съобщават, че на Навални не е било позволено да се види с адвоката си.

Оттогава опозиционният активист никога не е бил изпращан чрез видеовръзка на изслушванията по делата му срещу колонията. Според сътрудниците на политика Федералната служба за изпълнение на наказанията обяснява отсъствието на Навални от съдебно заседание в продължение на няколко дни с това, че е имало авария и в колонията не е имало ток.

На 11 декември адвокатът на Навални е информиран, че политикът е преместен в друга колония.

"Току-що дойде адвокатът от наказателна колония 6 "Мелехово" и каза, че затворникът Навални вече не е в техните книги. Къде е преместен, отказват да кажат", пише Ярмиш.

След това "База", без да се позовава на източника, твърди, че Навални е прехвърлен в Москва за следствени действия по ново наказателно дело за вандализъм. На следващия ден Иван Жданов (включен в Русия в регистъра на "чуждестранните агенти") написа в социалната мрежа X, че сътрудниците на Навални "проверили повечето московски следствени арести" и не открили политика там.

На 15 декември, по време на съдебно заседание по една от жалбите на Навални, беше съобщено, че политикът е преместен в колония, разположена извън Владимирска област.

Както съобщава телевизионният канал SOTAvision (вписан в Русия в регистъра на "чуждестранните агенти"), по време на заседанието съдът прочита удостоверение от 12 декември, в което Владимирското управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщава, че "Алексей Навални е напуснал Федералното пенитенциарно заведение 6 във Владимирска област в поправителна колония, разположена извън Владимирска област, в съответствие с влязлата в сила присъда на Московския градски съд от 4 август 2023 г.".

Това означава, че е можело да бъде преместен в колония със специален режим.

Според правилата затворникът научава за преместването си в друга институция в последния момент. ФСИН е длъжна да информира роднините му за местонахождението едва след като затворникът пристигне там.

Това често продължава седмици или дори месеци поради логистиката на ФСИН - по пътя от една колония до друга затворникът може да посети няколко трансферни затвора.

Службата може да изпрати уведомление за прехвърляне в нова институция на роднините по пощата и това може да отнеме дълго време. ФСИН не отговаря на запитвания от адвокати и роднини за местонахождението на затворника по време на преместването. На практика лицето изчезва без защита и обществен контрол.

През есента на 2023 г. журналистът Иван Сафронов, излежаващ 22-годишна присъда по дело за държавна измяна, изчезва от Красноярската колония ИК-7. Фактът, че Сафронов е преместен от колонията става известен благодарение на работата на службата "ФСИН-писмо". Роднините и приятелите на журналиста получават известия, че писмата им не могат да бъдат доставени, "тъй като адресатът е заминал за друга институция".

Сафронов е отведен в транзитно-трансферен център и му е съобщено, че ще бъде изпратен в друга колония в Норилск заедно с други затворници. Но три дни по-късно е изпратен не в Норилск, а в регионалната болница за туберкулоза за "медицински преглед", където след дни на издирване е намерен от адвокати, които летят за Красноярск.

На 28 септември Сафронов е върнат в същата колония, от която е преместен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

18.12 2023 в 17:21

В обръщение е НЕПОТВЪРДЕН слух от анонимен "охранител в колонията", че Навални се у самоубил в килията си на 6.дек.
Имаше преди (пак непотвърдени) спекулации, че той може да е фигура в хипотетично противопоставяне между руските ГРУ и ФСБ, като дори му била отредена роля на наследник на Путин...

2099

1

Mateevk

18.12 2023 в 15:44

Да не му дадат сега още 30 години за неявяване в съда, тълкувано като неуважение към същия!
 
X

Да помогнем на украинските деца!