Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Разчистване на сметки: Тръмп уволни двама ключови свидетели в процеса по импийчмънт

OFFNews 08 февруари 2020 в 11:27 3240 2

Снимка АП

Тръмп и Гордън Сандланд

Американският президент Доналд Тръмп уволни двама високопоставени държавни служители, свидетелствали срещу него в процеса за импийчмънт, съобщи Би Би Си.

Подполковникът от сухопътните сили Александър Виндман се разделя с позицията си на главен експерт на Белия дом за Украйна. Няколко часа по-късно постоянния посланик на САЩ в ЕС Гордън Сандланд също бе уволнен.

"Няма и капка съмнение за всеки американец защо този човек губи работата си", заяви адвокатът на Виндман, цитиран от БНР.

"Не съм доволен от Виндман. Смятате, ли че трябва да съм доволен?!" - реагира Тръмп.

Коментарите за действията на Тръмп са, че той разчиства сметки след опита за отстраняването му от поста. През изминалата седмица Сенатът реши да не отстранява 45-ия президент на САЩ от длъжност във връзка с обвиненията за недопустим натиск над Украйна.

Тръмп бе обвинен, че в телефонен разговор е оказал натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да разследва съперника му Джо Байдън, като по този начин да повлияе на президентските избори през 2020 година. Демократите твърдят също, че Тръмп е обвързал отпускането на военна помощ за Киев и поканата си към Зеленски да посети Белия дом със започването от Украйна на разследване срещу сина на Байдън, който работи за украинска газова компания.

Александър Виндман даде показания пред Долната камара на Конгреса през ноември и обяви, че не е могъл да повярва, когато е слушал на 25 юли телефонния разговор между Доналд Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, който е в основата на процеса по импийчмънт.

Американският посланик в Брюксел Гордън Сандланд също свидетелства срещу Тръмп и обяви ясно, че за отпускането на военна помощ за Украйна е било поставено условия да започне разследване срещу Хънтър Байдън - сина на един от кандидатите за президентска номинация на демократите - Джо Байдън.

След оправдаването на Тръмп в Сената бившият конгресмен от Илинойс Джо Уолш оттегли кандидатурата си за президентска номинация на републиканците. Така сега единствено Бил Уелд - бивш губернатор на Масачузетс, е опонент на Доналд Тръмп за републиканската номинация за президентския вот през ноември.

Двамата отстранени високопоставени служители не са единствените, които си отиват. Братът близнак на Виндман - Евгени, старши адвокат в Националния съвет за сигурност, също бе върнат в Министерството на отбраната в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

08.02 2020 в 14:56

Еми нормално, к'во. Хубав-лош всеки що-годе нормален би го направил.

10372

1

elbarbudo

08.02 2020 в 12:32

Правилно.