Расте броят на загиналите при терористичната атака край Москва

Все още няма официална информация за извършителя на нападението и мотивите му. Пострадали българи няма

OFFNews 23 март 2024 в 08:58 4974 3

тероризъм

Снимка Пресслужба на губернатора

Жертвите при експлозията на концерт в залата "Крокус сити хол" в Красногорск в Подмосковието досега са 115 души, съобщи губернаторът на Московска област Андрей Воробьов днес сутринта. Ранени при нападението срещу кметството в Крокус, включително пет деца, се намират в болници в Москва и Московска област.

Воробьов написа в своя канал в Телеграм, че в 10:00 ч. московско време трябва да бъде публикуван списък на загиналите, които са идентифицирани. През нощта Следственият комитет на Русия съобщи, че жертвите са повече от 60.

В момента спасителите продължават да работят на мястото на пожара. Съобщава се, че сутринта те са започнали да разглобяват залата, където таваните частично са се срутили.

Снимки: Пресслужба на губернатора на Московска област.

Shot публикува сутрешни кадри, заснети близо до "Крокус". От покрива на сградата продължава да излиза гъст дим, а районът около нея е отцепен от служители на реда.

Малко преди това Андрей Воробьов заяви, че все още има огнища на пожар.

През нощта спасителите са успели да влязат в залата, където температурата дълго време е останала твърде висока. 

Все още няма официална информация за нападателите, какви са мотивите им и къде се намират сега.

Очевидци ги описват като "хора в кафяви дрехи" - "или с жилетка, или с камуфлаж". Никой от очевидците все още не е уточнил колко точно са били те. Един от мъжете казва, че нападателите не са крещели нищо и че не са носели маски. Друг твърди, че лицата на нападателите са били покрити с шалове, изпод които се виждали бради.

Според видеозаписа, който се появи след нападението над "Крокус", можем да съдим, че нападателите са били поне трима, посочва Би Би Си.

По-късно "База" обяви, че органите на реда издирват "четирима мъже в камуфлажни дрехи", които вероятно са избягали от мястото на инцидента.

Държавната РИА Новости публикува снимка на бял автомобил Renault Symbol, който е с регистрационни номера от Тверска област.

"Новая газета Европа" идентифицира предпоследния негов собственик. 24-годишният мъж обаче казал, че е продал колата "преди около седмица" на брата на съпругата си, който на свой ред обяснил, че негов приятел му я поискал.

Руските медии установяват, че автомобилът е бил пребоядисан - първоначално е бил черен.

Колата е била заснета от пътна камера. В нея са били двама мъже, но само на единия от тях са се виждали поне приблизителни черти на лицето - той е бил с шапка, косата му е била тъмна и е бил облечен с нещо, наподобяващо камуфлаж. Но все още не е ясно дали тези хора имат нещо общо с нападението срещу залата.

По-късно се появи информация, че органите на реда издирват втори автомобил - сиво "Рено Флуенс", но потвърждение за тази информация няма.

"Комерсант", позовавайки се на правоохранителните органи, твърди, че нападателите са имали военна подготовка.

Няколко анонимни канала в Телеграм пишат, че терористите са били "забелязани" в Брянска област и че един от тях е бил убит. И тази информация засега е непотвърдена.

Официалните руски власти запазват мълчание по този въпрос.

Още в първите часове след нападението Украйна се разграничи от атаката. Съветникът на началника на кабинета на президентската администрация Михайло Подоляк каза, че Киев няма нищо общо с нея.

Говорителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов допусна, че тя може да е руска провокация. По-късно украинското външно министерство се разграничи от всякакви обвинения към Киев и ги нарече "планирана провокация на Кремъл за нагнетяване на антиукраинската истерия в руското общество, създаване на условия за усилване на мобилизацията на руски граждани за участие в престъпната агресия срещу държавата ни и дискредитиране на Украйна в очите на международната общественост".

Преди две седмици посолството на Съединените щати в Русия призова американските граждани да избягват масови събирания, тъй като екстремисти планират в непосредствено бъдеще да атакуват големи събирания в Москва.

САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на терористичната организация "Ислямска държава", че тя е отговорна за нападението в концертна зала в Подмосковието, предаде Ройтерс, като се позова на американски представител.

По информация на българското посолство в Москва до този момент няма данни за загинали или пострадали наши сънародници при стрелбата, съобщиха от МВнР. Дипломатическата ни мисия е в контакт с местните власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост, допълват от МВнР.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на България в Москва, Руска Федерация, на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Телефон за екстрена връзка: 007-910-457-2835. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: [email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

23.03 2024 в 10:57

Къде е бахурът да коментира, нещо се покри! :D

1000

2

PaulPierce

23.03 2024 в 10:26

Нормално е да има тероризъм в терористична държава. Нищо чудно и сами да са го организирали

75

1

230 млрд баксов

23.03 2024 в 09:17

Съвсем случайно терористичната атака съвпада с новообявената мобилизация за фронта.
 
X

Да помогнем на украинските деца!