Ръст на заразените с Делта варианта и в Австралия, страната влиза в нова фаза на пандемията

OFFNews 28 юни 2021 в 11:55 1495 0

Снимка pixabay

Австралийските лидери ще проведат спешна среща в понеделник заради нов ръст на заразените с варианта Делта на COVID-19 в Сидни. Регистрирани са случаи и в Северната територия, Куинсланд и Западна Австралия. Според властите това е "критичен момент" за страната, която задържаше броя на случаите нисък с локдауни и блокиране на границите.

За първи път от месеци новозаразени се появяват едновременно в различни части на страната. 

Увеличението на новите случаи на COVID-19 доведе до ново въвеждане в локдаун на Сидни и Дарвин, както и затягане на мерките в четири щата. 

Ситуацията остава най-тревожна в Сидни, където около пет милиона жители са принудени да останат у дома според новата заповед. Затварят и много офиси и заведения. В неделя регистрираните случаи са били 30, а в понеделник - 18 от изследвани близо 59 000 души в последните 24 часа.

„Трябва да сме подготвени за увеличаване на числата, и то значително, тъй като с този вариант виждаме почти 100% от разпространението да се случва в домакинствата“, каза министър-председателят на Нов Южен Уелс (НЮУ) Гладис Береджиклян.

Докато двата случая в Западна Австралия са проследени до огнището в Сидни, положителните случаи в Куинсланд и Северната територия са свързани с хора, които са се заразили, въпреки че са спазили хотелска карантина. В отдалечената Северна територия са регистрирани седем случая, което накара властите да удължат локдауна в столицата Дарвин. 

Заради новите случаи бяха затворени някои международни и междущатски граници. Нова Зеландия временно спря пътуванията без задължителна карантина за идващите от Австралия. Коридорът за пътуване между двете съседни държави беше открит през април.

Австралия поддържаше много ниски нива на предаване на болестта през цялата пандемия поради политиката на затваряне на граници, строги карантини и бързи системи за тестване и проследяване. Тази година в страната не са регистрирани смъртни случаи, а общият им брой е 910 от 30 450 заразени. 

Темпът на ваксинации

Правителството на НЮУ призова хората да се ваксинират. Скорошните възниквания на огнища разпалиха отново критиките към бавните темпове на ваксинация, която попада под ръководството на федералното правителство.

Досега малко под 5% от възрастното население на Австралия са били напълно ваксинирани, а около 30% са получили първата си доза от ваксината на Pfizer или AstraZeneca. Доставките на Pfizer са ограничени само за някои възрастови групи, докато австралийците проявяват колебание да използват препарата на AstraZeneca поради информацията за възможни редки случаи на тромбози.

Критиците на правителството държат, че градовете няма да имат нужда от толкова сериозни локдауни, ако по-голямата част от населението беше ваксинирана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!