Ръководителят на Крим създаде клонинг на ЧВК 'Вагнер'

Начело на "Конвой" стои ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, приятел на Евгений Пригожин. Всички командири на новото формирование са от "Вагнер"

OFFNews 24 март 2023 в 11:35 11438 4

Конвой

Снимка Канала на "Конвой" в Телеграм

Членовете на "Конвой" позират за снимка.

Авторитетът на Евгений Пригожин напоследък е разклатен. На него му е забранено да набира затворници за собствената си частна армия "Вагнер" - сега за това отговаря Министерството на отбраната. На неговите части не се дават боеприпаси и според Пригожин това се прави умишлено. Той продължава да влиза в открит конфликт с Сергей Шойгу. Пригожин е в обтегнати отношения както с президентската администрация, така и със старите приятели на Путин.

Този, който напоследък подкрепя Пригожин, е ръководителят на Крим Сергей Аксьонов. Той открито застана на негова страна в конфликта с Министерството на отбраната, като намекна за "смъртно наказание" за служителите на ведомството, отговарящи за разпределението на боеприпасите. В отговор Пригожин похвали Аксьонов, коментира "Важные истории".

Този съюз може да е намерил израз не само в публичната подкрепа един за друг.

Кримският "Конвой"

През март Аксьонов говори по кримската телевизия за появата на професионална военна част в Крим: "Момчета, които са преминали през всичко възможно, ръководителите имат няколко ордена за храброст, началникът на щаба е Герой на Русия.

Малко по-рано в канала, наречен "Конвой", в Tелеграм беше публикувано видео, в което Аксьонов инспектира позициите на новото подразделение: "Добре, добре. През лятото ще е перфектно", обсъждат с Аксьонов условията членовете на "Конвой".

ЧВК "Конвой" е сравнително нова частна военна единица. Нейният едноименен канал в Телеграм е създаден през ноември м.г.

Наред с призивите за присъединяване към едноименната ЧВК и снимките и видеоклиповете от фронтовата линия той публикува и философски текстове за "силната православна Русия" и украинските сатанисти, "нация победителка"; конспиративни теории за това как Рокфелерови са изкупили водоснабдяването в Украйна и сега "с помощта на специален химически състав парализират частите на мозъка, които отговарят за човешката идентификация".

Формално "Конвой" е бойният резерв на армията, членовете му сключват два договора - единият с "Конвой", а вторият - с Министерството на отбраната, разказва бивш член на този ЧВК. Това позволява да имат гарантирано плащане в случай на раняване или смърт. Източникът е получавал около 200 000 евро на месец, а командването - 300 000 евро. Освен това на тези, които служат в поделението в продължение на една година, се обещава земя "в Крим или Абхазия".

По времето, когато започва формирането на ЧВК и въпросният информатор получава работа там, подразделението се състои от около 300 души. Днес позициите на "Конвой" са в Херсонска област, съседна на Крим.

През март Олга Курлаева, специален кореспондент на телевизионния канал ВГТРК, е допусната за пръв път в ЧКП.

"Никога досега не съм виждала такова окопаване: цяла жилищна сграда под земята. Екипировката беше нова, а въоръжението - до зъби", възхищава се от видяното пропагандистката.

"Припасите, храната, екипировката и оръжието се плащат от извънбюджетни средства, които намира ръководителят на Крим", казва Курлаева.

Според нея подразделението разполага с тежка техника - танкове Т-80 и Т-90 - и дори със собствена система за електронно разузнаване.

"Що се отнася до материалното осигуряване, няма никакви проблеми. Издадени са ни бронежилетки, каски, очила, ръкавици, балаклави, раници за набези, изобщо всичко. Три комплекта", разказва бивш член на ЧВК.

Полигонът за обучение на "Конвой" се намира в село Перевалное край Крим, според информация, публикувана в един от чатовете, в които общуват доброволците. През 80-те години на миналия век в това кримско село е бил разположен 165-ият учебен център за чуждестранна военна подготовка. Сега точно така се нарича центърът за обучение на снайперисти в Крим. Там се обучават на т.нар. лобаевски пушки - "Конвой" е въоръжен с тях. ЧВК разполага и със снайперистко подразделение, разказва негов бивш член. По времето, когато се е сражавал в тази ЧВК, в подразделението е имало петима снайперисти.

Кой е Мазай

Докладът на Курлаева обръща внимание и на командира на "Конвой" - без име, но с лице и позивна Мазай. Лесно е да го идентифицираме като Константин Пикалов - дясната ръка на Пригожин, куриер на ЧВК "Вагнер" в Африка.

За първи път за Мазай се разбра след съвместно разследване на Bellingcat и Insider. Според материалите той е контролирал политическите технолози на Пригожин в Мадагаскар и в Централноафриканската република. В кореспонденцията между служителите Мазай е описан като единствения човек в ЦАР, който разговаря с Пригожин без страх и на равна нога.

Преди това Пикалов служи в Министерството на отбраната, във военно поделение край Санкт Петербург, а след пенсионирането си става съсобственик и ръководител на детективска агенция.

Фактът, че Мазай действително е работил (или работи) за Пригожин, се потвърждава косвено от доклада на Курлаева: според нея Мазай "е работил в Мадагаскар и ЦАР" - областите на интерес на Пригожин. Освен това, казва тя, Мазай "е бил" в Югославия и Грузия, където се е сражавал със "същите противници - наемници на НАТО".

Пикалов е вписан в руския регистър на юридическите лица като атаман на казашкото дружество "Конвой", а то, от своя страна, е основател на "Военно-охранителна компания "Конвой". Именно с тази организация наемниците сключват договори, според кореспонденцията между тях в чата на доброволците.

Друг съосновател на Казашкото дружество е Василий Яшчиков. Родоначалник на Яшчиков е казакът Тимотей Яшчиков, личен телохранител на император Николай II и императрица Мария Фьодоровна. 

"Това е ЧВК на Аксьонов, но всички командири са бивши служители на ЧВК "Вагнер". Всички са хора, които се познават отдавна", разказва бивш наемник от "Конвой".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

4

Bad Horse

24.03 2023 в 15:50

Само пощите в Русия още нямат частна армия. А трябва, пратките кой ще охранява!? Щом и Шойгу си има - "Патриот", и всеки губернатор и олигарх си събира феодална гвардия, не може така да оставим пощите без армия. За да те уважават в Русия, освен дворец и яхта, си требе и брадати джелати с тактическо облекло да те следват навсякъде...

1236

3

БотоксПутю

24.03 2023 в 14:50

Този Аксьонов е бивш пандизчия/бандит като Пригожин.

2073

2

Johnny B Goode

24.03 2023 в 14:15

И когато царят се гътне ще настане голяма веселба с тези частни феодални армии.

345

1

Джендо Джедев

24.03 2023 в 12:39

Рашка все повече заприличва на феодална кочина. Местните велможи си имат армийки от главорези. А царят-бащица им събира десятък. Ега ти смехорията! :D