Ракетна поща: Украински доброволци пишат смъртоносни 'поздрави' до Русия, за да съберат пари

OFFNews 08 август 2022 в 16:15 3689 1

Снаряд

Снимка The Kyiv Independent

"Поздравите" от Украйна.

От продажбата на голи тела и персонализирани фигурки на Лего до създаването на патриотични НФТ (non-fungible tokens) в замяна на дарения в криптовалута - техниките за набиране на средства за борба с руската агресия в Украйна стават все по-креативни, тъй като умората от войната се усеща и даренията намаляват.

Организациите набират пари за украинската армия и чрез продажба на послания върху артилерийски снаряди, които се изстрелват по руските войски. Три различни украински организации вече са събрали над 113 000 долара за въоръжените сили на страната, съобщава The Kyiv Independent.

Някои послания са прости: "Майната им на руснаците! Горете в ада." Други са по-особени: "За моя космат приятел г-н Котовски"; или креативни: "Хей, рускиня! Надявам се, че харесваш украинския хеви метъл."

Цената на "марковите" артилерийски снаряди варира от 10 до 500 долара в зависимост от дизайна. Някои доброволци приемат поръчки направо на фронтовата линия, като изписват посланията върху снарядите с маркер. Други подхождат по-професионално, като боядисват снарядите предварително и доставят вече брандираните боеприпаси на войниците.

Тези организации не го правят само заради парите, а за да донесат на хората "емоционално удовлетворение", което идва от изпращането на послание директно до руската армия, обясняват те.

"С посланията върху ракетите хората могат да изразят своята болка, гняв или увереност в победата на Украйна", казва Любов Галан, съосновател на проекта BoomBoard. Галан заяви, че нейният проект помага омразата към руснаците да се превърне в действие с атаки, които потенциално могат да унищожат руски складове или оборудване.

Смъртоносни "поздрави"

Галан и приятелите ѝ от организацията с нестопанска цел Frontline Care - основана по време на войната за набавяне и закупуване на военно оборудване - стартират BoomBoard в края на юли и оттогава са събрали около 50 000 долара под формата на дарения.

Целта им е да съберат около 200 000 долара за закупуването на четири бойни дрона, разработени от украинската компания UA Dynamics. Наречени Punisher, тези дронове са кръстоска между напълно милитаризирания турски Bayraktar и потребителските безпилотни летателни апарати, които Украйна масово използва за наблюдение на фронтовата линия и за атаки срещу руските войски.

Frontline Care и UA Dynamics събират дарения в замяна на лични "поздрави" за руските войници. Едно изрисувано послание върху снаряд струва около 25 долара, стикер - 100 долара, мемори - 160 долара. За близо 19 000 долара BoomBoard ще превърне дрон Punisher в напълно брандиран билборд.

Според Галан хората оставят всякакви послания за руснаците. Някои им пожелават смърт, други отмъщават за окупирани градове или убити роднини.

Идеята за поставяне на текст върху снаряди не е нова, казва един от съоснователите на BoomBoard Глеб Родченков. Това, което Frontline Care и неговите партньори са успели да направят, е да я превърнат в услуга: хората даряват пари и избират послание, а дизайнерите създават скица за инженерите на UA Dynamics, които я поставят върху снаряда.

Веднага след като BoomBoard събере достатъчно средства за първия си дрон, всички снаряди ще отидат в украинската армия на фронтовата линия. Всеки дарител ще получи снимка на брандирания снаряд, преди той да бъде изстрелян.

Екипът от 15 души вече е приел около 3000 поръчки. Инициативата е призната и от украински знаменитости, сред които музикантът и бивш политик Святослав Вакарчук и вокалистът на украинската група Boombox Андрий Хлевнюк.

Специални проекти

BoomBoard не е единственият проект, който набира дарения, като рисува послания върху снаряди. Друг проект - RevengeFor - е насочен към чужденци, които искат да подкрепят Украйна.

Неговият основател Назар Гулик е главен изпълнителен директор на украинското стартъп студио Empat. Тъй като повечето му клиенти са в Украйна, бизнесът е пострадал много в резултат на войната, което подтиква екипа да превключи на друга скорост и да помогне на Украйна с това, в което е най-добър - стартирането на цифрови проекти.

Кампанията на Гулик за набиране на средства RevengeFor предлага да се изрисуват послания върху боеприпаси, които ще бъдат изстреляни по руснаците, срещу минимално дарение от 500 долара. До момента той е събрал около 35 500 долара, включително от САЩ, Канада, Германия, Великобритания, Норвегия и Полша.

Най-голямото дарение - 1500 долара - идва от Норвегия с послание: "Отмъщение за Мася и за безсънната нощ на всички животни в Украйна", казва Гулик пред The Kyiv Independent.

Екипът му предава тези послания на въоръжените сили на Украйна и те ги изписват върху снарядите. Всички събрани средства се превеждат на ComeBackAlive, най-голямата благотворителна фондация в Украйна. Тя използва парите за закупуване на дронове, каски, лаптопи и автомобили.

Според Гулик украинците трябва да проявят известна креативност, за да събират дарения за армията.

"Хората вече дариха свободните си пари, така че трябва да им дадем нещо в замяна, за да продължим да събираме средства", каза той.

А украинските военни нямат нищо против да оставят послания върху снаряди в замяна на дарения. "От техническа гледна точка това не е трудно. Ако имате снаряди, всичко, което трябва да направите, е да вземете маркер и да пишете", каза украинската доброволка Евгения Соболева, която помогна за стартирането на кампания за дарения за свой приятел в армията.

За една седмица тя събра почти 700 долара. Повечето дарители намират проекта чрез Instagram, но Соболиева иска да използва по-надеждна платформа, тъй като социалната мрежа блокира публикациите ѝ заради нарушения на правилата за модериране на съдържанието.

С този проблем се сблъскват много активисти, които пишат за войната в Украйна. Украинското министерство на цифровата трансформация заяви, че постоянно комуникира с Мета, компанията майка на Facebook и собственик на Instagram, за да деблокира десетки акаунти и постове.

Досега Соболева е събрала достатъчно дарения, за да купи дизелово гориво, боеприпаси и дрехи, но казва, че ще продължи да събира допълнително. Много от приятелите ѝ мъже са се присъединили към армията от началото на войната.

"Знаем за какво се борим, затова сме готови да работим толкова дълго, колкото е необходимо", казва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови