Ракети за Пейтриът от Япония ще заминат за Украйна

OFFNews 20 декември 2023 в 12:47 2730 1

пейтриът
Система Пейтриът.

Тази седмица Япония ще направи официална промяна в държавната си политика, отменяйки забраната за продажба на ракети за ПВО системите Пейтриът (Patriot). Това от своя страна ще създаде възможност за допълнителни доставки на такива ракети за Украйна от страна на САЩ.

Според вестник The Washington Post, който се позовава на високопоставени американски служители, Япония ще може да изнася няколко десетки ракети Patriot за Съединените щати, което ще увеличи арсеналите на Вашингтон и ще даде на САЩ "гъвкавост" да изпратят повече средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

Тази промяна в правилата за военен износ няма да спомене изрично системата "Пейтриът", но ще изпълни ключово искане на администрацията на Байдън, заявиха американски официални лица.

Очаква се Япония да обяви тези промени още в петък, 22 декември. Става дума за ракетите PAC-2 и PAC-3. Първите са предназначени за унищожаване на определени видове балистични ракети, докато вторите са боеприпаси за директно поразяване, които са насочени директно към ракети и самолети.

Ракетите за ПВО системите Пейтриът няма да отидат директно в Украйна. По-скоро Япония обмисля да изпрати десетки ракети в Съединените щати. Токио все още не е предоставил график, но решение за определен брой се очаква "сравнително скоро", заяви един от служителите.

"По този начин ще се отмени забраната за лицензиран износ на отбранителни продукти, което ще позволи ракети "Пейтриът", произведени в Япония, да бъдат разположени в инвентара на САЩ. Крайният резултат ще освободи ракети "Пейтриът", които САЩ иначе биха запазили за региона, увеличавайки гъвкавостта си да ги изпратят в Украйна", пише WP.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16