Ракетен обстрел в района на АЕЦ Запорожие и взаимни обвинения между Русия и Украйна

OFFNews 27 август 2022 в 18:44 4967 5

Шестте реактора на ядрената централа в Запорожие в окупираната от Русия Украйна, петък, 19 август 2022 г.

Снимка БТА/АП

Шестте реактора на ядрената централа в Запорожие в окупираната от Русия Украйна, петък, 19 август 2022 г.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ Запорожие - отново е била подложена на ракетен обстрел през последните 24 часа, за който Руската федерация и Украйна си отправиха взаимни обвинения.

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, цитиран от БНР, че за последното денонощие украинците са обстрелвали АЕЦ Запорожие три пъти, като четири снаряда са паднали върху покрива на сграда, в която се съхранява ядрено гориво.

"Режимът в Киев продължава да с актовете на ядрен тероризъм спрямо Запорожката ядрена централа. Изтреляни бяха 17 ракети, четири от тях уцелиха покрива на специална сграда номер 1, където се съхранява ядрено гориво, произведено от американската компания Уестингхаус. 10 други ракети се взривиха на 30 метра от склад за ядрени отпадъци", заяви Конашенков допълни, че нивата на радиация в централата остават в норма и че руските сили са унищожили американска гаубица в района на Днепропетровск, откъдето според Кремъл украинските сили обстрелват централата.

От украинската компания "Енергоатом" твърдят, че днешният обстрел е руско дело.

Това е поредният случай, в който двете страни размениха обвинения за стрелба по централата. В четъвртък заради други удари тя за кратко беше изключена от електрическата мрежа, което създаде риск от ядрен инцидент. Тогава украинският президент Володимир Зеленски заяви, че специалистите в Запорожката ядрена централа са предотвратили най-лошия сценарий "въпреки постоянните руски атаки".

"Искам да подчертая, че ситуацията остава много рискова и опасна. Всяко повторно изключване от мрежата, всякакви действия на Русия, които могат да предизвикат изключване на реактори, ще доведат централата отново до ръба", предупреди Зеленски.

Вчера стана ясно, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия възнамеряват да посетят Запорожката атомна електроцентрала в понеделник.

Септември и октомври ще са ключовите месеци от войната - твърди представителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки, цитиран от УНИАН.

Той окачестви решението на руския президент Владимир Путин от тази седмица да увеличи числения състава на армията с 10% като увеличаване на цитирам "пушечното месо" в Украйна.

Понстоящем според британското военно министерство, Русия засилва атаките си в Донецка област в опит да предотврати украинска контраатака. През изминалата нощ Украйна съобщи за руски удари в Бахмут в Донецка област, но също така в Запорожието и около Харков, където един човек загина след поразяването на образователен център. Русия обвинява Киев за нови удари днес следобед срещу цивилни цели в т.нар. Донецка народна република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

5

escrin

28.08 2022 в 02:41

belovejdov, руско-турска логика: украинците са ОК да предизвикат ядрен апокалипсис на собствена територия, за да натопят Русия.

2051

4

Propaganda

28.08 2022 в 00:16

Лилипутин активно тества възможностите и вариантите си за ядрена катстрофа в нашата Европа.

На всички, дори раските микроби под коментари 1 и 2, е ясно, че расия губи Ама няма и шанс за победа.

Ботоксното джудже може и да няма топки да натисне копчето, но с кеф ще обвини братята от Украйна, като гръмне АЕЦа за отмъщение на света.

3190

3

Гроздан

27.08 2022 в 23:02

Леле колко са умни тия двамата отдолу...