Радев: Стабилността в Западните Балкани идва с членството в ЕС и НАТО

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2017 в 19:39 3619 1

Най-важната предпоставка, за да има стабилност и сигурност на Западните Балкани и икономическо развитие, това е членството на държавите в ЕС и НАТО. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция след срещата си с президента на Черна гора Филип Вуянович в Президентския дворец в Цетине, съобщи БТА.

"По време на нашето председателство на Съвета на ЕС ще настояваме държавите, които удовлетворяват критериите за членство, да получават ясна перспектива за своята европейска интеграция", посочи Радев.

В това отношение Черна гора е най-напредналата в региона, ние високо оценяваме вашите последователни усилия и отговорни позиции за членството в ЕС, отбеляза държавният глава.

Той припомни, че позицията за интеграцията и европейската перспектива на Западните Балкани е приоритет и на българското правителство и парламент.

Радев посочи още, че България е била сред държавите, които изключително активно са подкрепяли членството на Черна гора в НАТО, което вече е факт.

"Готови сме да продължим да оказваме съдействие и помощ в процесите на реформиране и обучение на въоръжените сили на Черна гора, както и с конкретна експертиза за преговорния процес за ЕС", каза Румен Радев.

Днешните разговори ме убедиха, че между нашите две държави съществуват отношения на дълбоко доверие, дълбоки исторически и културни връзки, нашата географска близост е предпоставка за интензивни икономически отношения, заяви българският президент.

Според него, за да се възползваме от този потенциал, ни трябва много по-добра свързаност - и транспортна, и енергийна, и дигитална, за да може бизнесът да има по-добри условия да инвестира и гражданите по-свободно да пътуват.

Филип Вуянович посочи, че днешното посещение на президента Радев се организира в период, изключително важен за Черна гора, а и предстои България да поеме председателството на Съвета на ЕС. Той отбеляза, че посещението е било възможност да изрази благодарността си за цялостната подкрепа, която България е оказала за влизането на Черна гора в НАТО, и подкрепата, която ще бъде оказана за европейската интеграция. Вуянович изрази и удовлетворението си, че приоритет на България по време на председателството ще бъдат Западните Балкани.

Двамата са констатирали, че има много потенциални сфери за взаимодействие - транспорт, икономическо сътрудничество, стокообмен. Обсъдена е и възможността за директна въздушна линия между двете държави.

Преди това президентът Радев имаше срещи и с министър-председателя на Черна гора Душко Маркович и с председателя наСкупщината Иван Брайович. По време на разговорите са били обсъдени перспективите за развитие на двустранното икономическо, търговско и инвестиционно сътрудничество, информираха от президентския прессекретариат.