Путин вече носи бронежилетка на публични мероприятия и винаги се вслушва в съветите на охраната

OFFNews 04 юни 2024 в 15:29 5312 8

Владимир Путин

Снимка kremlin.ru

Владимир Путин

Руските спецслужби увеличиха и без това високото ниво на защита на Владимир Путин - по препоръка на службите той започна да носи бронежилетка по време на публични събития на открито, съобщиха двама руски служители пред The Moscow Times. Информацията е била потвърдена от източник, близък до Кремъл.

Според служителя, който е виждал Путин лично много пъти по време на негови появи на публични места, той е започнал да носи бронежилетка още през 2023 г. по препоръка на Федералната служба за сигурност и президентската служба за сигурност.

"Тази година на 9 май, по време на парада, вождът съвсем определено носеше бронежилетка. И тази предпазна мярка според мен е правилна", заяви руски служител, който е присъствал на Червения площад по време на парада.

Британският консултант по въпросите на сигурността Джейд Милър е гледал видеозапис от речта на Путин на парада на 9 май 2024 г. и е стигнал до заключението, че руският президент наистина е носил бронежилетка.

"Путин ходи доста сковано, а на гърба на палтото му не се виждат естествените гънки като при движение и подаване на ръка на военнослужещи. Горната част на тялото на Путин изглежда неестествено и раменете му изглеждат доста широки и квадратни, не се вижда формата на гърба и лопатките", обяснява Милър.

Според експерта от поведението на руския президент може да се заключи, че той носи нещо под палтото си, което го кара да се чувства неудобно при ходене.

"В редица случаи повдига и коригира раменете си, което показва дискомфорт от начина, по който жилетката стои на раменете му, а когато се носи дълго време, тежестта ѝ може да предизвика дразнене и дискомфорт", допълва той.

"Путин може да бъде видян да държи палтото си високо закопчано и да проверява дали е закопчано, сякаш се опитва да се увери, че никой не може да види какво има под него. По мое професионално мнение Путин носи някаква форма на балистична защита, докато присъства на парада", заключи Милър.

Официално Кремъл отхвърля необходимостта от засилени мерки за сигурност за президента Путин.

"(Мерките за сигурност) са на обичайното ниво. Това, което се прави, е необходимото, за да се гарантира сигурността на президента", заяви в средата на май президентският говорител Дмитрий Песков, коментирайки опитите за покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

Парадът на победата е важно символично събитие за Кремъл, подготовката за него започва дълго преди това, а мерките за сигурност са възможно най-строги. Достъпът до Червения площад, където Путин и гостите му ще се появят на 9 май, е затворен две седмици преди парада. Районът в непосредствена близост до Кремъл, където Путин, чуждестранните му гости и руският елит идват да положат цветя, също е затворен няколко дни преди 9 май.

Само тези, които са поканени лично от Кремъл и предварително са минали проверка за миналото им, могат да наблюдават парада от трибуната. Преди да стъпят на Червения площад, всички гости - ветерани, официални лица, депутати и други поканени - са подложени на щателен личен обиск.

По време на участието си в парада на 9 май и по време на полагането на венци пред вечния огън на Гроба на незнайния войн в Александровската градина руският президент беше обграден от всички страни от около две дузини охранители в слънчеви очила с преносими бронежилетки под формата на куфарчета.

В същото време десетки снайперисти от президентската служба за сигурност бяха на покрива на Кремъл, ГУМ и близките сгради.

Путин се отнася сериозно към сигурността си и, за разлика от много лидери на други държави, винаги се вслушва в новите изисквания на охранителите си, казва Андрей Солдатов, който е специалист в изследването на руските служби за сигурност:

"Путин е уникален лидер, тъй като обикновено се съгласява да засили охраната, да разшири периметъра на сигурност, когато охранителите му го поискат. Обикновено другите лидери са в постоянен конфликт с охраната си, но не и Путин. Той почти винаги се съгласява с техните искания. А сега според мен дори още повече".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    628

    8

    user4eto

    05.06 2024 в 12:11

    По-ефектно е да му пръснеш твърдата капацуна.
    За какво му е тая жилетка.
    Отделно, замисля ли се, че докато се изхожда в куфарчето, задника му е гол?

    22553

    7

    dolivo

    05.06 2024 в 07:34

    Демек, на Путин двойниците носят бронежилетки. Скъпо е, де ще намерят друг толкоз бързо.

    1000

    6

    кинджал

    04.06 2024 в 21:57

    Една каска ще свърши работа ... да! Но преди всичко памперси!

    3251

    5

    динозавър

    04.06 2024 в 17:48

    Не вярвам бронежилетката да го предпази от атомната бомба, която си проси.

    1246

    4

    БотоксПутю

    04.06 2024 в 17:24

    Като му тежи, ами да я свали. Но не му отърва.

    900

    3

    Маги Стралска

    04.06 2024 в 17:07

    а отсега..... да почне..... да носи и каска.....

    1010

    2

    Диоген

    04.06 2024 в 16:41

    прав си алфа..и така шест пъти

    2550

    1

    alfakentavur

    04.06 2024 в 15:36

    Еми да го гръмнат в главата. И без това лудостта му само така може да се излекува.