Путин вече е обявил конкурса 'Кой е най-подходящата изкупителна жертва'

Анализът на Олег Жданов за 44-тия ден от началото на войната

OFFNews 08 април 2022 в 19:17 32310 16

Снимка БТА/АП

Има сериозни основания да се очаква, че в Донбас предстои масирано военно сражение. Най-малкото защото Русия все още воюва в парадигмата на Втората световна война. Те воюват не с качество, а с количество. Основата на тяхната мощ са бронетанковите войски, а това именно предполага „челни атаки”, настъпление в „единен брониран боен ред” на танковете и мотопехотата.

Това сражение не би могло да се проточи във времето, защото просто няма да остане кой да воюва, от руска страна:

Тази война не е включена в текущия бюджет на Руската федерация за 2022 г.

Даже заповедта заводите, които произвеждат ракетно въоръжение, да преминат на денонощна работа увисва във въздуха. Защото могат да окомплектоват например корпуса и заряда на дадена ракета, а двигателите и „мозъкът” на ракетата ги нямат, защото са от внос.

Да, те могат да започнат да снемат от складовете за „дългосрочно хранение” танкове Т54 и Т55 (те разполагат с около 13000 танка от тази категория на хранение), но нашите въоръжени сили „няма да ги чакат”.

В политически план Русия може да се опита да трансформира военните действия в „затегната фаза”, но военното и политическо ръководство на Украйна ще се опита да предотврати „замразяването на конфликта”.

Сражението за Донбас е последното крупно усилие за промяна хода на войната, което е способна да организира Руската федерация. Но те все още срещат трудности да завършат окомплектоването и развръщането на ударната групировка. И за трета седмица отлагат нейното начало.

Според налични данни в Западния военен окръг предстои снемането на началника на Управление „Кадри”. Защото през последната седмица само 11 души са подписали договор за участие в „специалната операция”.
Ако Песков (говорителят на Путин) заявява по Sky News, че „Русия понася големи загуби и че това е голяма трагедия”, в контекста на тази трагедия желаещите „да се разходят до Украйна” и да „повоюват” са все по-малко.
Казаното от Песков говори за осъзнаването в Русия, че войната трябва да бъде „прехвърлена” върху плоскостта на преговорите.

В този контекст е и изявлението на Лавров: „независимо от всички провокации от украинска страна преговорите ще бъдат продължени”. Може да се предположи, че Лавров не разчита на някаква голяма воева победа в близка перспектива. И съответно те ще се опитат да ни вкарат в безперспективен преговорен процес, за да фиксират правото си на контрол върху поне тези територии, които са окупирали в момента.

А Песков се опитва да омилостиви Запада: „Ние понасяме загуби и това е трагедия”. И очаква, че Западът ще пожали този, когото „са нашляпали”.

Но има и друго, по същество Лавров се противопоставя на решението на военното командване да изтеглят руските войски от районите на Киев и на Чернигов.

Там, в Кремъл сега започва „клатене и друсане”. Протича „сегментация” на обкръжението на Путин. Всеки се опитва да си намери поне малко „мостче”, за да може да даде „заден ход” и да се върне обратно на предишния бряг на Рубикон.

„Аз не бях, аз” и „Не съм отдавал никакви заповеди”, предстои ни да чуем много интересни заявления.

Показателно е, че синът на секретаря на Съвета за сигурност Патрушев, Патрушев джуниър, който е министър на селското стопанство е подал заявление за оставка.

Путин няма да приеме официално нито една оставка сега. Подготвя се голяма чистка, особено в силовия блок. Провалът трябва да бъде „приписан” на някого, но това е оставено за след като завърши войната.

Фактически Путин вече е обявил конкурса „кой е най-подходящата изкупителна жертва”.

Именно това може да подтикне цивилното и особено военното ръководство към търсенето на пътища за отстъпление.

Има данни, че още този понеделник ще чуем за оставката на министъра на вътрешните работи Колокольцев. Като опит да „играе” на изпреварване, защото е един от първите в списъка на Путин за „отстрел”.

Погледайте внимателно как се „разтича” и как „подскача” Лукашенко. „Пуснете ме като участник в преговорния процес”. Което „се превежда”: „Спасете моята кожа”. При това продължава да прехвърля войнски към границата с Украйна.

Тоест в обкръжението на Путин започва открита фаза на „колебания и мятания какво да се прави от тук нататък”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

31

Kиро Ванкувара

14.04 2022 в 14:04

Имаше отлив на Boots преди една седмица, но пак сте се съживили за което ви приветсвам. Статийка като стаийка, с нищо не изненадва, като малко пообъркано есе, има какво още да се желае. Похвално е, че се работи усърдно макар и без голям успех. Едно не ми става ясно, от къде вадите толкова много недоузряла моч, граничеща с фантастична непонятност на ПУЦ-аджии при това неуморно. Едно успокоява както вече е ясно, че окончателният край на Хо-Ли Вууд се вижда.., но продължение няма да има.

2550

27

alfakentavur

10.04 2022 в 08:52

Понеже няма какво да измислиш повтаряш като папагал. Доказателството за отсъствие и на 2 мозъчни гънки.

2550

25

alfakentavur

10.04 2022 в 06:40

.... /след време когато Путлер заеме достойното си място в историят/а и пропагандирането му се приравни на пропагандиране на Адолф Х. - всичките тези тролчета ще бъдете със статут на хитлеристки привърженици.

2550

24

alfakentavur

10.04 2022 в 06:39

"Доказателствата" ти са лъжи на руската пропаганда.

ОчевАдно е следното:
Путлер го е страх и от най-близкото му обркъжение и даже от гвардейците му. Не допуска абсолютно никой близо до себе си.
Лидерите на нормални свободни държави (Борис Джонсън и Зеленски) се разхождат по улиците на Киев във военновременна обстановка и се поздравяват и говорят с хората. Байдън в Полша седна и се храни на една маса с обикновени войници.

Елементарен извод за всеки, който може да мисли:
Самият Путлер осъзнава, че всеки един човек който се доближи до него, може да го убие. Т.е. всеки би имал мотив. Путлер осъзнава, че се превърна в един от най-големите злодеи и престъпници срещу човечеството на 21 век. От там и този страх.
И той е наясно, че върши военни престъпления, загробва собствената си държава и така нататък.
Но е наел армия от тролове, които да ни убеждават в противното. Само че на тях не се връзва никой с повече от 2 мозъчни гънки.

След време когато Путлер заеме достойното си място в историят

2744

22

AAA

09.04 2022 в 17:10

Жалък си ТРОЛЕ! Кавито и свободни съчинения да пишеш тя истината се вижда от хората ;)