Путин върна званието "Герой на труда"

Вероника Шербанова 10 декември 2012 в 16:01 2021 1

Владимир Путин, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив
Владимир Путин, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив

Руският президент Владимир Путин върна званието „Герой на труда“, съобщи РИА Новости. Той взел решението, след като го обсъдил със свои доверени лица.

„Мисля, че не е лошо да възродим званието „Герой на труда“, но в това понятие не трябва да се приравнява със званието от съветско време“, заяви Путин. „Трябва всички да помислим и да се посъветваме с обществото, с обществените организации и да поставим и ясни и разбираеми критерии“, допълни той.

По думите му званието трябва да се дава не просто за количеството години, които някой е работил. За отличаването с това звание значение трябва да имат постигнатите резултати и приноса за развитието на страната.

„Смятайте, че решението сме взели ние с вас“, коментира Путин.

През август представителя на президента в Уралска област Игор Холманских заяви, че планира да предложи на Владимир Путин да върне званието „Герой на труда“ с наименованието „Герой на Русия“ и медала „За трудово отличие“.

Званието „Герой на труда“ се връчва в Съветския съюз между 1928 и 1938 година. С него са удостоявани работници с голям трудов стаж.

По-късно званието е преименувано „Герой на социалистическия труд“ и се връчва за „новаторска дейност в областта на промишлеността, селското стопанство, транспорта, търговията, научните открития и технически изобретения, съдействие за подема на културата, науката и могъществото на СССР“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови