Путин с тайно предложение към Ердоган, надява се да заобиколи европейските санкции през Турция

Красимир Крумов 05 август 2022 в 20:58 15020 5

Ердоган и Путин

Снимка БТА / АР

Реджеп Таип Ердоган и Владимир Путин в резиденция "Рус" в Сочи.

Европа трябва да е благодарна на Турция за снабдяването с природен газ от Русия - това е заявил при срещата си с турския президент Реджеп Таип Ердоган президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Анадолската Агенция. Путин и Ердоган проведоха четиричасова среща в резиденция „Рус“ в Сочи. Разговорът между двамата лидери беше втория за последните 17 дни, припомня турската агенция.

В протоколната информация за разговорите в Сочи липсват изненади. Според "Вашингтон пост", обаче, Путин е отправил тайно предложение към Ердоган, с надежда да заобиколи западните санкции с помощта на Турция.

В началото на закритата част на преговорите руският президент благодари на Ердоган за помощта в постигането на споразумение за доставките на зърно от Украйна:

„С вашето участие беше решен въпросът за доставки на зърно от Украйна и искам да ви благодаря.“ – заяви Путин. Държавният глава на Русия говори и за „Турски поток“, като го нарече един от най-важните пътища за доставка на руски газ за Европа.

„Бих искал да отбележа, че „Турски поток“, чието строителство ние с вас завършихме преди време, днес е една от най-важните артерии за снабдяване с руски газ.“ – каза Путин и добави, че потокът работи безаварийно и европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това.

Путин спомена, че се надява на подписването на меморандум за развитие на търговско-икономическите връзки. Ердоган и руският му домакин са обсъдили и обстановката в Сирия, на която Турция отделя особено внимание.

Втората за три седмици среща на двамата лидери даде самочувствие на Ердоган да изтъкне, че срещата в Сочи показва ролята на Турция и Руската федерация в региона.

Според „Вашингтон пост“, обаче, Путин е направил на Ердоган тайно предложение, с чиято помощ се надява да елиминира западните санкции срещу Русия. Според американското издание, на което се позовават и руски агенции, Москва е предложила на Анкара да й позволи да изкупи дялове в турските нефтопреработващи заводи, нефтените терминали и резервоари. Така в Кремъл се надяват да скрият истинския произход на нефта и да заобиколят ембаргото на Евросъюза.

Руската страна е помолила също Турция да разреши на промишлени компании да работят и извън границите на свободните икономически зони. Москва е отправила молба и за това няколко държавни турски банки да открият кореспондентски сметки за руските банки. Ердоган от своя страна се надява на Руско съгласие за провеждането на военна операция срещу кюрдите на територията на Сирия.

„Вашингтон пост“ коментира, че към този момент не може да се каже ще удовлетвори ли Анкара молбите на Русия, тъй като турските компании и банки могат да попаднат под заплаха на вторични санкции и да загубят достъпа си до западните пазари.

Високопоставен турски служител, в отговор на въпроси на американското издание относно руското предложение, не коментира подробностите, но казал, че страната му остава „отдадена на независимостта и суверенитета на Украйна“. Той е добавил, че Турция "по принцип се придържа стриктно към санкциите, наложени от ООН".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

4

То германия си заобикаля собствените санкции, па камо ли турция. Само малоумноци като нашите и балтийските идиоти ги спазват.

6386

3

Zlatko

05.08 2022 в 23:57

Ердоган се държи с Путя, като с пу_ка. Гордото джудже, така го е закъсало, че при всяка следваща среща се навежда по-ниско на самовлюбения султан.

2051

2

Propaganda

05.08 2022 в 23:07

И двамата гнида - рашистки и ислямски не осъзнават, че са пътници.

И докато путлерчето е чао със сигурност, умиление прави отчаяния разкрач на ердоганчо, че е НАТО, че има 2 милиона турци в ЕС, че посредничи за мир, че участва в Ф35 програмата на САЩ, че дарява Байрактари на братска Украйна, че, че, че...

Ми не...Европа и тоя ще го измете.
Да изринем първо раската сволоч.

1321

1

4rnor

05.08 2022 в 22:44

Нали не му пречеша санкциите..... Защо е тръгнал да ги заобикаля? :/