Путин с нова стратегия за външната политика на Русия

14 декември 2012 в 10:58 2993 1

Владимир Путин Снимка: EPA/БГНЕС
Владимир Путин Снимка: EPA/БГНЕС

Руското външно министерство разработи нова концепция за външната политика на страната, базирана на статията на Владимир Путин "Русия и променящия се свят", съобщава вестник "Комерсант", цитиран от БГНЕС.

Статията бе публикувана през февруари 2012 г.

Концепцията се явява външнополитическа платформа за третия президентски мандат на Путин. Очаква се държавният глава на Русия да подпише документа до края на месеца.

Фокусът на концепцията е, че светът става все по-нестабилен и причина за това са опитите на Запада, и особено на САЩ, да се месят във вътрешните работи на други държави. В документа за първи път се използва понятието "заплаха в информационното пространство".

На Русия авторите на новата концепция отреждат мястото на "уравновесяващ фактор в международната политика и развитието на световната цивилизация". Именно около тази свръхмисия ще се строи новата външна политика на Москва.

Русия трябва да работи за спасяването на световната икономика, да съдейства "за формирането на справедлива и демократична глобална търговско-икономическа и валутно-финансова архитектура. Също така Москва трябва да противодейства на намесата във вътрешните работи на страните, в това число и да противодейства на използването за тези цели на новите технологии в интернет пространството, пише в документа, който цитира "Комерсант".

 Особено внимание в концепцията е отделено на руската диаспора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови