Путин: Русия укрепва стратегическите си ядрени сили

OFFNews 10 ноември 2015 в 17:33 4016 14

Ракета

Снимка Архив

Подвижен ракетен комплекс „Ярс“

Русия ще работи над собствена система за противоракетна отбрана и над ударни системи, е заявил президентът Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

На съвещание за положението в отбранително-промишления комплекс на страната президентът е казал, че това са „ответни мерки“ във връзка с разгръщането на системи за противоракетна отбрана на САЩ.

Путин е подчертал, че внимание ще се обърне и на нападателни въоръжения: „Както нееднократно сме казвали, ще работим и над ударни системи, които са в състояние да преодолеят всякакви системи за противоракетна отбрана“.

Руският президент и други път е заявявал същата готовност на страната да усъвършенства стратегическите си оръжия. Сега думите му идват в период на бързо втвърдяване на тона на САЩ и съюзниците им, след като Москва започна въздушни удари по позиции на терористи и бунтовници в Сирия.

Последни по дата изявления в този дух направи в събота министърът на отбраната на САЩ Аш Картър, според когото Русия „застрашава световния ред“.

Картър, цитиран от Си Би Ес, е подчертал, че има руски „предизвикателни действия“ по море, във въздуха, в космоса и в киберпространството. Той е добавил:

„Най-обезпокояващо, ядреното дрънкане на оръжие на Москва, поставя въпроси относно привързаността на руските лидери към стратегическата стабилност, тяхното уважение на нормите против употребата на ядрени оръжия, и дали те зачитат дълбоката предпазливост, която лидерите от ядрения век показваха спрямо размахването на ядрено оръжие“.

Неговите забележки бяха може би най-твърдите, които някога е изразявал за бившия враг на Америка от студената война, коментира Си Би Ес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!