Путин: Русия е готова за диалог със САЩ, но не може да бъде заставена за преговори (допълнена)

Президентът бе категоричен, че няма да се откаже от Украйна, изля куп обещания за благоденствие и намекна за новия елит от участниците във войната с Украйна

OFFNews 29 февруари 2024 в 12:41 5571 11

Путин

Снимка Getty images

Владимир Путин

Русия е готова за диалог със САЩ за стратегическа стабилност, обяви президентът Владимир Путин по време на годишното си обръщение към Федералното събрание на страната, но веднага уточни, че отхвърля всякакви опити Москва да бъде заставена да започне преговори, предаде Ройтерс.

По думите му Русия е използвала модерни оръжейни системи в Украйна, включително хиперзвукови ракети "Циркон" и държи военното предимство. 

"Всеки стабилен световен мир е невъзможен без силна Русия. Днес, когато нашата родина защитава своя суверенитет и сигурност, живота на нашите сънародници в Донбас и Новоросия (регионите на Украйна, които Русия окупира), решаващата роля в тази справедлива борба принадлежи на нашите граждани, нашето единство, преданост към родината и отговорност за нейната съдба. Тези качества бяха ясно и недвусмислено проявени в самото начало на специалната военна операция, когато тя беше подкрепена от абсолютното мнозинство от руския народ. Въпреки всички изпитания и горчивината от загубите, хората са непреклонни в този избор", посочи Путин.

И допълни, че Русия няма да позволи на никого да се намесва във вътрешните ѝ работи.

"Западът се опитва да унищожи Русия отвътре", отбеляза той.

Владимир Путин бе категоричен, че Русия ще засили военното си присъствие на запад, след като Швеция и Финландия са започнали присъединяването си към НАТО.

"Ние разбираме, че Западът се опитва да ни въвлече в надпревара във въоръжаването. Те се опитват да ни изморят, да повторят трика със Съветския съюз през 80-те години. Затова нашата задача е да развием отбранително-промишления комплекс по такъв начин, че да увеличим научния, технологичния и индустриалния потенциал на страната. Трябва да разпределим ресурсите възможно най-рационално и да изградим ефективна икономика на въоръжените сили, за да постигнем максимума за всяка рубла, разходена за отбрана", изтъкна руският президент.

Последствията от изпращането на военни контингенти на НАТО в Украйна ще бъдат трагични, заяви още той, като нарече чуждите военни на територията на съседната страна "възможни агресори".

"Говори се за възможността за изпращане на военни контингенти на НАТО в Украйна. Спомняме си съдбата на тези, които някога изпратиха свои контингенти на територията на нашата страна. Сега последствията за евентуалните агресори ще бъдат много по-трагични", заяви Путин.

Думите са препратка към изказването на френския президент Еманюел Макрон, който след срещата на европейските лидери в Париж, обяви нови стъпки в подкрепа на Украйна и заяви, че не е изключено изпращането на западни сухопътни войски в страната, за да се постигне победа над Русия във войната. Казаното от Макрон предизвика взрив от реакции и отричане на подобна възможност.

"Трябва да осъзнаят, че и ние имаме оръжия, които могат да удрят цели на тяхна територия. Това създава заплаха за конфликт с употреба на ядрени оръжия и унищожаване на цивилизацията. Не разбират ли? Мислят, че ставащото в Украйна са някакви анимационни филми", заплаши стопанинът на Кремъл.

Руският президент увери, че неговите войници в Украйна ще победят и няма да се оттеглят след повече от две години война.

"Постоянно се срещам с участници в специалната военна операция. Това са както кадрови военни, така и доброволци, хора с професии в служба на гражданското общество, които са били мобилизирани за военна служба. Всички те с оръжие в ръце се изправиха в защита на родината. Знаете ли, гледам тези мъжествени хора, понякога съвсем млади момчета, и без всякакво преувеличение мога да кажа, че сърцето ми се изпълва с гордост за тези наши сънародници, за нашия народ и за всеки един отделен човек. Такива хора несъмнено няма да отстъпят, няма да се изложат и няма да ни предадат", каза Путин.

Той обяви, че участниците в "специалната военна операция" се "жертват заради нас", те са достойни, без да се изтъкват, макар тъкмо такива хора да излизат на преден план в трудни моменти.

"Воините ни създават абсолютно необходимо условие за развитие." "Дълбок поклон пред тях", завърши той и последваха бурни аплодисменти.

Коментарът му бе разтълкуван като част от инициатива за създаване на бъдещия руски елит от участниците във войната. Истинският елит са "тези, които служат на Русия", а не тези, които "напълниха джобовете през 90-те години". Въпросът е Русия да може в бъдеще да се "предаде и повери на такива хора като сегашните герои на специалната военна операция", каза той.

Путин намекна и за по-високи данъци за богатите хора и компании, като заяви, че е необходимо справедливо разпределение на данъчната тежест, призовавайки също така руските бизнесмени да инвестират в Русия.

"Предлагам да помислим за подходи за модернизиране на нашата данъчната система, за по-справедливо разпределение на данъчната тежест към тези, които имат по-високи лични и корпоративни доходи. И обратното, необходимо е намаляване на данъчната тежест върху семействата чрез данъчни облекчения, а също така да се стимулират предприятията, които инвестират средства в развитието, в изграждането на инфраструктура и социални проекти", изброи той.

И нареди на правителството и на Държавната дума да представят конкретни предложения в близко бъдеще.

Активите и правата на собственост на бизнесмените, които инвестират в Русия, трябва да бъдат защитени, бе категоричен Путин и допълни, че данъците за малкия и средния бизнес в страната трябва да бъдат намалени.

Речта му идва две седмици преди президентските избори, на които се очаква 71-годишният Путин да спечели убедително нов шестгодишен мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

11

GB

29.02 2024 в 23:34

"...обяви, че участниците в "специалната военна операция" се "жертват заради нас", те са достойни, без да се изтъкват, макар тъкмо такива хора да излизат на преден план в трудни моменти." _______________________________________________ И си мисля как такива са извършвали ужасни престъпления, вкарани са в затвора, после са амнистирани, за да воюват за чужда територия! А други не са успели да се спасят навреме, да се скрият из русия и по цял свят!

3714

10

GB

29.02 2024 в 23:29

"Постоянно се срещам с участници в спец..." __________ Постоянно ... Ха-ха-ха

2073

9

Johnny B Goode

29.02 2024 в 17:25

Перговори захотелось на гномчето, ама по неговата свирка...

А както е казал Остап Сулейман Берта Мария Бендер бей, "А ключ с квартири где денги лежать не хочешь?"

-1650

8

ob1

29.02 2024 в 17:01

И реакцията на орките:

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1763155666628190626

1005

7

eagle60

29.02 2024 в 15:10

И кой себеуважаващ се политик ще седне да преговаря с явен презтъпник, издирван със заповед за арест от Хага? Я чакайте, по едно време наш Радев предлагаше услугите си за посредник.

345

6

Джендо Джедев

29.02 2024 в 14:59

"Всеки стабилен световен мир е невъзможен без силна Русия."

Като гледам какъв мир налагате в Украйна, не ми се мисли какъв бихте наложили ако бяхте наистина силни.

"Спомняме си съдбата на тези, които някога изпратиха свои контингенти на територията на нашата страна."

Откога Украйна е ваша страна? Но пък помним съдбата на един друг шизофреник, който скочи срещу цяла Европа. ;)

1005

5

ПР

29.02 2024 в 14:40

Този съвсем изтрещя.
"Новороссия" пък е изцяло ново понятие.Преди столетия,руските царе,са наричали Украйна Мала Россия.Да се гради руска икономика?!Шармантно!От времената на Петър Първи я градят и все е спам.Освен в моментите,когато са крали технологии и ноу-хау от прогнилия Запад.Подкрепата му за СВУ била непоклатима....хайде,мобилизирайте Москва и Петербург за месомелачката!Само след месец,ще го питам за подкрепа.

605

4

avitohol

29.02 2024 в 13:56

петилетката за две

2099

3

Mateevk

29.02 2024 в 13:15

Послането на Путин към града /Киев/ и към света /Запада/ е ясно - Искам да съм равен със САЩ и с тях да си деля света, вкл. Европа, която не я бръсна за слива! Затова е този вой, след като Макрон сложи на масата и варианта за изпращане на войски. А той е съвсем логичен, защото явно САЩ през дурга призма гледат и според някои си правят сметка да използват Русия срещу Китай някой ден и затова им трябва цяла, пък дори и като диктатура на Путин. Обаче Европа трябва да си прави други сметки, а не да се примирява с ролята на мърша, която хиените да разкъсат.

2550

2

alfakentavur

29.02 2024 в 12:57

https://www.crushthestreet.com/wp-content/uploads/2021/04/1654-Russia-Reunification-With-Ukraine.jpg

През 1954 г. СССР отбелязва 300 години от обединението си с Украйна. Явно не са знаели, че няма такава държава и Ленин я е измислил.

Та сега Путлер казва, че чужда войска в Украйна било равно на чужда войска в СССРайха.
 
X

Да помогнем на украинските деца!