Путин разговаря по телефона с Меркел и Макрон за Украйна след смяната на президента

Последна промяна на 22 май 2019 в 12:44 1821 0

Снимка Кремъл

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона снощи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. 

Тримата са разговаряли за ситуацията в Украйна след встъпването в длъжност на новия президент Владимир Зеленски. 

"Обсъдена е ситуацията около вътрешнополитическата криза в Украйна с оглед на провала на политиката на администрацията на Петро Порошенко и смяната на държавното ръководство в Киев. Изразено е общо мнение за липсата на алтернатива на Минските споразумения от 2015 г. като основа за мирното регулиране на конфликта", съобщават от Кремъл, цитирани от ТАСС.

"Президентът на Русия отново е напомнил за приоритета за влизане в сила на закона за особения статут на Донецка и Луганска области, който да стане с постоянен характер, амнистия, оттегляне на силите на съгласуваните участъци от линията на съприкосновение, както и стъпки за пряк диалог на Киев с Донецк и Луганск", допълват оттам. 

Путин е изразил и недоумение от отказа на редица страни да обсъдят в Съвета за сигурност на ООН приетия в Украйна закон, с който се засилва употребата на украинския език в държавната администрация и медиите. 

По думите му този закон противоречи на конституцията на Украйна, на Минските споразумения и международните задължения на Киев за защита на националните езици на малцинствата. 

Путин, Меркел и Макрон са потвърдили готовността си за по-нататъшно икономическо сътрудничество с Иран и са отбелязали важността на запазването на ядреното споразумение.