Путин призова за спиране на конфликта между Армения и Азербайджан

OFFNews 02 април 2016 в 16:17 5717 11

Владимир Путин

Снимка EPA

Владимир Путин

Русия прави опити да сложи край на конфликта между Азербайджан и Армения след подновяването на боевете в оспорвания регион Нагорни Карабах в събота, увеличили притесненията за разпространение на насилието в Южен Кавказ.

Вълната от насилие принуди Русия, ключов посредник в конфликта, да предприеме дипломатически стъпки за решаването му.

Президентът Владимир Путин призова и двете страни да прекратят огъня и да се въздържат от нови боеве, за да няма повече човешки жертви, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция "Интерфакс".

Руският външен министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу са разговаряли по телефона с техните колеги от Армения и Азербайджан.

Лавров ги е призовал да "се справят със ситуацията и да спрат насилието", а Шойгу е призовал за "незабавни мерки за стабилизиране на ситуацията в конфликтната зона".

Нагорни Карабах, на територията на Азербайджан, но контролиран от етническите арменски сили, е под контрола на арменската армия и местни сили след края на войната през 1994 г. В дългогодишните преговори под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа няма напредък за уреждане на конфликта. Азербайджан периодично заплашва да превземе обратно със сила Нагорни Карабах.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews