Путин потвърди: Военно сътрудничество със Северна Корея е възможно

OFFNews 14 септември 2023 в 08:36 2018 4

Домакинът Владимир Путин с госта Ким Чен Ун

Снимка БТА/АП

Домакинът Владимир Путин с госта Ким Чен Ун

Военно сътрудничество между Русия и Северна Корея е възможно - потвърди президентът на федерацията Владимир Путин по време на продължаващото посещение на Ким Чен Ун в Русия, съобщават Би Би Си и Ройтерс. Предполага се, че вчера двамата лидери са обсъдили евентуална оръжейна сделка.

Двамата се срещнаха в сряда на космодрума в руския Далечен Изток, след като Ким пристигна с частен брониран влак.

След разговора помежду им Путин каза, че двамата са обсъдили "възможностите" за военно сътрудничество и даде да се разбере, че би помогнал на Пхенян да разработи сателити.

САЩ твърди, че Москва се опитва да купи оръжия, за да подпомогне войната си в Украйна. Щатите предупреждават, че всяка помощ на Москва за сателитната програма на Пхенян би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Путин е приел и покана от Ким да посети Северна Корея. Малцина държавни глави са посещавали затворената държава, отбелязва Би Би Си.

Вчерашната среща между ръководителите на двете санкционирани държави протече топло и сърдечно - поне от показаното пред медиите, с уверението от страна на руския домакин, че "един стар приятел е по-добър от двама нови". Попитан дали Русия би помогнала на Северна Корея да изгради сателити, Путин каза, че "затова сме дошли на космодрума "Восточний". На въпрос ще има ли разговор за оръжейна сделка Путин отвърна, че двамата ще обсъдят всички теми.

Ким - от своя страна - обяви подкрепа за "свещената война" на Русия срещу "хегемонистичните сили" на Запада, вероятно имайки предвид Украйна, но може би не само нея. Предрече победа и обеща: "ние винаги ще подкрепяме решенията на президента Путин и руското ръководство... и ще бъдем заедно в борбата срещу империализма".

Очаква се по-късно севернокорейският лидер да наблюдава изложба на руски военни кораби, както и да посети няколко фабрики и да се отбие в източния град Владивосток на път за вкъщи. Не се знае колко време ще остане в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

14.09 2023 в 09:18

Ако не загиваха хора и рашистите не рушаха градове както от Втората световна война насам не е рушено, че и повече, това щеше да е ега си комедията....

-1650

3

ob1

14.09 2023 в 09:11

На снимката: путлер показва на Фетбой Ким поредния пропуснат от руZкото ПВО украински дрон

205

2

REXX

14.09 2023 в 09:00

Дядя Путя е голяма работа. Довчера американците го третираха почти като равен, днес прави свирки на корейския урод че да му пусне малко старо жилязо да бомби майки и дечица който отиват на училище.

205

1

REXX

14.09 2023 в 08:56

Абе ватници, вашия дядя Путя по-монголоиден и от корейския сбърканяк. Нали уж бехте арийци и Трети Римляни ?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика