Путин освободи зам.-шефа на Россотрудничество, защото нарече Z символ на трагедия

OFFNews 13 юни 2022 в 15:48 4737 3

Наталия Поклонская

Снимка ТАСС

Наталия Поклонская

Бившият депутат от Държавната дума и кримски прокурор Наталия Поклонская е освободена от поста зам.-ръководител на Федералната агенция за Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и международното хуманитарно сътрудничество - Россотрудничество. На този пост тя бе назначена в началото на февруари 2022 г. След избухването на войната в Украйна Поклонская е подложена на публична критика заради това, че нарича буквата Z символ на трагедията и скръбта.

В президентския указ не се обяснява с какво е свързана оставката на Поклонская, а самата тя заяви, че решението е взето заради преминаването ѝ на нова работа, без да уточнява каква е тя, съобщи Би Би Си.

На 2 февруари Владимир Путин назначава Поклонская за зам.-шеф на Россотрудничество, като отговорността й е била да отговаряла за защитата на правата на сънародниците в агенцията.

"По време на работата си Наталия Поклонская се прояви като безстрашен и ефективен борец за правата на сънародниците, занимаваше се с правозащитна дейност, организираше доставката на хуманитарна помощ в освободените райони на Украйна (както руските власти наричат завзетите по време на войната области - бел. ред.), направи много за връщането на нашите военнопленници у дома", се казва в изявление на Россотрудничество в канала Телеграм.

Наталия Поклонская е един от малкото руски официални представители, които не подкрепят публично войната в Украйна.

В края на април тя даде интервю пред журналисти от проекта Live Nail, в което заяви, че буквата Z символизира трагедията и скръбта както за Русия, така и за Украйна.

"Да, защото руските войници - руснаците - също умират, а родителите получават различни новини. Това е катастрофа. В края на краищата, казва Министерството на отбраната, толкова много загинали, толкова много ранени. Радост ли е това? Не", обясни тя.

Началникът на Поклонская - Евгений Примаков, нарече тези изявления "определен волунтаризъм и израз на свободата на мнение на държавните служители" и обеща да направи изводи.

"Нека поясня: символът Z, който обозначава нашата военна техника, както и буквата V, се превърнаха в най-популярния символ на подкрепа за нашата армия и освободителните сили, станаха символи на самото освобождение на Украйна от очевидното зло - терористите и бандите на режима", казва Примаков.

"Войници и обикновени хора губят живота си, много са осакатени, а колко още ще има... Колко военнопленници, колко скръб... Всичко това се нарича бедствие, трагедия, катастрофа", отговори Поклонская.

Бивш прокурор, бивш депутат и неуспешен посланик

Преди да заеме поста си в Россотрудничество Наталия Поклонская беше назначена за посланик в Кабо Верде през октомври 2021 г. Медиите определят изпращането ѝ в тази страна като почетно изгнание. Още през януари обаче тя заяви, че няма да заеме поста поради променени лични обстоятелства.

Преди това - от октомври 2016 г., е член на Държавната дума, където от началото на мандата си оглавява комисията за контрол на точността на данните за доходите на депутатите от Думата. Руските медии пишат, че Поклонская не е желана в следващата Дума заради не съвсем систематичното си поведение и екстравагантните си изказвания.

Поклонская се оказва единственият член на фракцията "Единна Русия", който гласува против увеличаването на пенсионната възраст на първо четене (на второто, решаващо четене, тя не гласува за законопроекта), а също така привлича голямо внимание, когато активно се бори срещу филма "Матилда" на Алексей Учител.

Преди година Поклонская заяви, че е готова отново да стане прокурор на Крим - пост, който заемаше от март 2014 г.

Преди въпросната година Поклонская работи дълги години в украинската прокуратура, но през 2014 г. преминава на страната на руските власти и се превръща в един от символите на "Руската пролет". Новият кримски прокурор, със своите презрамки и отличителен външен вид, получава прозвището "яш-муш" - и става популярна дори сред японските фенове на аниме.

В Украйна срещу Поклонская е образувано наказателно дело за държавна измяна.

Оставката на Поклонская все още не е коментирана от Примаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

13.06 2022 в 22:58

Аз по украинските канали какви само изказвания слушам само Те всички за смъртни присъди, ама как още са живи, не знам. Ако бяха в Русия, максимум 15 години щяха да им дадат за уронване на престижа на непобедимата съветска армия.

6145

1

kokoten

13.06 2022 в 16:07

Събуди се,майко Русийо,и си изрини кочината на Путин....Време е.....

 
X

Да помогнем на украинските деца!