Путин обяви консервативен курс и съдът подхвана инстаграмърите

Георги Ангелов Последна промяна на 01 ноември 2021 в 17:03 2575 3

Ирина Волкова е арестувана, след като нейна снимка по “прашки” пред Исакиевския събор в Питер стана популярна в социалните мрежи.

Преди десет дни, в своето изявление на форума “Валдай” в Сочи президентът на Русия Владимир Путин обяви, че при формирането на своите подходи Русия ще се ръководи от принципите на разумния консерватизъм.

"Консервативният подход не е безсмислено опекунство, не е страх от промянните, не е игра на затваряне в собствената черупка. Това е преди всичко опора на изпитана във времето традиция, запазване и умножаване на населението, реализъм в оценката на себе си и на другите, прецизно изграждане на система от приоритети, съпоставяне на необходимото и възможното, пресметливо формулиране на целта и принципен отказ от екстремизма като начин на действие. И, честно казано, за предстоящия период на световна реорганизация, който може да продължи доста дълго и чийто окончателен замисъл е неизвестен, умереният консерватизъм е най-разумната, поне според мен, линия на поведение", заяви Путин цитиран от президентския пресцентър.

“За по-малко от седмица на обекта на консерватизма се появиха тухли, или по-точно наказателни дела”, отбеляза в инстаграм профила си популярният блогър Илья Варламов. Коментарът му е за натрупването на няколко съдебни дела срещу инстаграмъри, които според съда със свои снимки са оскърбили чувствата на вярващите. Това според руския наказателен кодекс е престъпление.

Блогърът Руслан Бобиев и приятелката му Анастасия Чистова преди седмица бяха осъдени на 10 месеца затвор в наказателна колония, заради снимка в инстаграм. На нея Бобиев е застанал пред храма Василий Блаженни, който се намира на Червения площад, а Чистова е клекнала с гръб към него. На якето и има надпис “Полиция”, а постановката имитира фелацио. Бобиев е екстрадиран, а Чистова обжалва присъдата. Разликата от други дела по този член е, че властите този път не са си направили труда да намерят “оскърбени”, които да подадат сигнала.

По същия член в Санкт Петербург започна делото срещу Ирина Волкова. Тя е арестувана, след като нейна снимка по “прашки” пред Исакиевския събор в Питер стана популярна в социалните мрежи. Самията Исакиевски събор е със статут на музей, а не действаща църква. Волкова се изини пред съда и е отстранила снимката си от профила си в социалната мрежа.

Консерватизма стигна и до телевизията "Муз-ТВ" и родения във Варна “крал на руския поп” Филип Киркоров. Телевизионният канал в момента се проверява за “пропаганда на хомосексуализма", което също е престъпление в Русия. Медийният регулатор Роскомнадзор започна проверката на канала заради церемонията по връчване на наградите на “Муз-ТВ”, на която са се появили мъже в женски дрехи, а Киркоров и рапърът Давой са влезли в образ на младоженци.

“Чудехме се кой ще е следващият след опозицията. Те преследват онези, които не се вписват в новата идеология. Техните наказателни дела ще бъдат тухлите, с които властите ще построят пътя към новото бъдеще”, коментира Варламов. Той обръща внимание, че на този фон новината за случаите на беззаконие от страна на органите на реда в Русия изглежда напълно логична и дава примери с това, че 6 полицаи от Раменки получиха условни присъди за фалшифициране на дела за наркотици. Цели 52 от общо 122 служители на правоприлагащите органи, осъдени за изтезания от 2000 г. насам, са получили условни присъди. В половината от тези случаи изобщо не е повдигнато обвинение.

“Историята показва, че строителите на новото бъдеще със сигурност ще бъдат изядени, но в края на пътя, а междувременно те все още са полезни. Някой трябва да заведе наказателните дела”, завършва краткия си коментар Варламов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22015

3

Стефан

02.11 2021 в 12:20

Рядко тъпанарски текст.
Афторе бе, що не идеш да си врътнеш някоя гола, или минетчийска снимка на стълбите на Кьолнската катедрала?
Па после да метнеш тука похвалното писмо, което ти е пратила за тая работа Меркел.

1010

2

KostaLaKosta11

02.11 2021 в 05:03

Васе7 … Защо просто не емигрираш в Русия като толкова ти харесва ! Пристичко е !!

908

1

Bace7

01.11 2021 в 18:53

Путин е виновен за всички злини на тоя сват, Анатема! Нашите идоли са немците, дето изгориха 6млн евреи, а сега са най-толерантните в света, признали хората над 40 пола. С тях единствено могат да спорят САЩ, където сатанистите са официално разрешени...да напомним, че в требника им има описан инструктаж...за човешко жертвоприношение! Слава на Роналд, посланик Мустафа да занесе свежи цветя на паметника му в Южния парк.