Путин натика Готвача си където му е мястото - по-далеч от властта

Евгений Пригожин бе принуден да се откаже от вербуването на затворници. Тази роля бе поета от Министерството на отбраната

OFFNews 10 февруари 2023 в 16:40 9737 3

Путин

Снимка АПФ

Путин и неговият Готвач.

Собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че вече не набира затворници за руската армия. От думите на бизнесмена става ясно, че това е станало преди повече от месец, а самият той не пътува из колониите.

Независими руски медии съобщиха през седмицата, че "Вагнер" има проблеми с набирането на осъдени. В понеделник "Медиазона" оповести, че в края на миналата година вербовчици са започнали да обикалят колониите за втори път. И докато преди около 200 души от една наказателна колония са се записвали за фронта, сега те са само няколко десетки. В сряда в. "Астания" пише, че осъдените в някои руски колонии са заплашвани с нови наказателни дела заради отказа им да се включат във войната. Опитват се също така да принудят осъдените в някои следствени арести да отидат на фронта - предлагат им да приключат наказателните си дела.

Защо Пригожин спира да набира осъдени

Най-простият отговор е, че в колониите вече няма или има много малко затворници, готови да се бият. До осъдените достига информация за тежки загуби в редиците на новобранците.

Например затворник от колония в Урал разказва пред "Медиазона", че с него се е свързал един от новобранците, които в момента се бият край Бахмут в Донецка област. Според източника на изданието наемникът съжалява, че е отишъл на фронта. "Каза, че само 20% от тези, които са напуснали тук, са живи", казва осъденият.

И допълва, че втория път (през декември) в колонията му дошъл не Пригожин, а друг вербовчик от ЧВК "Вагнер". Този път затворниците не са събрани на плаца, а желаещите да присъстват на срещата са били свободни да го направят. Според събеседника на "Медиазона" един от осъдените е поискал от вербовчика да назове процента на жертвите сред хората от колониите. "В този момент той започна да заеква, не можеше да отговори нищо и млъкна", казва мъжът.

Осъдени от две други колонии също разказват, че затворниците научават за тежките жертви сред новобранците.

Според друга версия Пригожин е отказал да вербува затворници, защото сега за това отговаря Министерството на отбраната. Според основателката на движението "Седяща Русия" Олга Романова в един от затворите във Волгоградска област 160 души са се записали да се бият, а 26 от тях вече са изведени от колонията.

Романова отбелязва, че Министерството на отбраната набира затворници при същите условия като ЧВК "Вагнер": след шест месеца им се обещава помилване и свобода, а за всеки месец "работа" им се обещава заплата до 200 000 рубли. Вербовчиците добавят, че за разлика от ЧВК в армията няма да има извънсъдебни екзекуции.

Роднини на затворници разказват пред "Възможни извори", че осъдените в две колонии в Рязанска област и Ставрополския край са били вербувани да се бият в Украйна в състава на подразделения на Министерството на отбраната още през септември. И двата затвора са така наречените "червени наказателни колонии", в които са бивши служители на службите за сигурност. 

Романова също така отбелязва, че набирането на затворници започва да среща съпротива от страна на служителите на Федералната пенитенциарна служба. Първо, те не искат да загубят осъдените, които извършват домакинска работа в колониите: "Те [служителите на затвора] не искат да вършат сами мръсната работа. Второ, служителите се страхуват, че ако останат без работа, те самите ще бъдат изпратени на фронта. "Медиазона" пише също, че в една от колониите е имало проблеми заради големия брой наети каторжници. След заминаването им в колонията не остават достатъчно хора, за да се изпълни поръчката на Министерството на отбраната за шиене на дрехи за безплатно мобилизираните мъже.

Източник на "Важни истории", близък до Генералния щаб, твърди, че Пригожин може да е спрял да набира затворници, защото вече е набрал толкова, колкото му е било необходимо. "Такъв сложен контингент от хора не може да бъде повече от 20%, иначе ще бъде трудно да се управлява", казва събеседникът.

Може ли руската армия без наемници?

Наетите от "Вагнер" затворници се използват за формиране на щурмови отряди, които първи преминават в настъпление, съобщи в края на януари телевизионният канал CNN, като се позова на документи на украинското разузнаване. Загубите в техните редици достигат до 80%. След това, ако нападателите успеят да заемат нов плацдарм, към тях тръгват по-подготвени и по-добре екипирани наемници.

От юли вагнеровците участват в щурма на Бахмут, а през януари превземат малкия град Соледар, на 10 км на север. Това е първото сравнително голямо селище, превзето от руските войски от лятото насам. Пригожин подчертава, че Соледар е бил щурмуван само от негови наемници.

CNN отбелязва, че руската армия може да възприеме вагнеровата тактика, тъй като тя е подходяща за части, комплектувани от слабо обучени мобилизирани бойци.

Военният експерт Ян Матвеев е съгласен. "Те ще използват мобилизираните като подлоги. А дали ще успеят, зависи от ВСВ", казва той. Военният експерт Кирил Михайлов смята, че е малко вероятно да се постигне същата устойчивост от мобилизираните, както от затворниците, дори с помощта на репресии. "Това ще изисква допълнителен натиск върху общественото мнение, което и без това не приема добре случващото се в мобилизираните войски", добавя той.

Според Михайлов, ако самото Министерство на отбраната набере осъдени от колониите, то може да успее да продължи успешните офанзиви. Възможно е обаче да възникне проблем с управлението на такива единици. "Те [затворниците] могат да действат само по директни заповеди отгоре, когато се планира движението на всеки боец в операцията. А това ниво на контрол вероятно ще бъде трудно постижимо за подразделенията на руското министерство на отбраната", казва анализаторът.

Михайлов припомня, че през първите месеци на войната руската армия е решила проблемите в настъплението без помощта на наемници, например при Мариупол. Според него редовните войски, особено парашутистите, също са се сражавали и се сражават в района на Соледар и Бахмут.

Матвеев добавя, че ако вагнеровците не попълнят редиците си със затворници, членовете на ЧВК бързо ще намалеят, както и мащабът на техните възможности. "Вероятно руското министерство на отбраната е доволно от това и по всякакъв начин "помага" на ЧВК "Вагнер" да стане по-малко видима", отбелязва той.

Какви са отношенията на Пригожин с Министерството на отбраната?

Пригожин неведнъж е давал да се разбере, че смята наемниците си за по-ефективни от редовните части на руската армия. След Соледар той казва, че ЧВК "Вагнер" е "вероятно най-опитната армия в света. Неговите части почти винаги се бият сами, защото "така е по-надеждно", откровеничи Готвача на Путин.

Пригожин не се притеснява да ругае генералите. През есента той подкрепя ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров, който остро критикува генерал Александър Лапин. Кадиров обвини Лапин, че е предал Лиман в Донецка област, както и лоша организация на отбраната в новите линии. В края на октомври Лапин е уволнен от поста командир на група "Център".

В края на декември в руските телеграм канали се появи видео, в което бойци от ЧВК "Вагнер", сражаващи се край Бахмут, се обръщат към началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Те обвиняват генерала, че заради него няма достатъчно снаряди, и наричат Герасимов педераст и дявол. Пригожин косвено потвърди, че във видеото са показани бойци от неговата ЧВК. "Що се отнася до обръщението към Герасимов, съгласен съм, че формулировката трябва да е по-правилна. Съществуващите проблеми обаче трябва да се решават съвместно", каза Пригожин.

В същото време той (както и Кадиров) подкрепя Сергей Суровикин, който е определян като привърженик на твърдите методи на водене на война. Когато през октомври Суровикин беше назначен за командир на група руски войски в Украйна, Пригожин заяви: "Суровикин е най-компетентният командир в руската армия. Когато Суровикин решава да изтегли войските си от Херсон и от десния бряг на река Днепър, собственикът на ЧВК отново е на негова страна. "Решението, взето от Суровикин, не е лесно, но той постъпи като човек, който не се страхува от отговорност", каза тогава Пригожин.

През януари обаче критикуваните от Пригожин генерали са повишени, а Суровикин - понижен. Първоначално Лапин е назначен за началник на щаба на сухопътните войски на руската армия, а след това Герасимов заменя Суровикин като командир на групата войски в Украйна. Източник от "Важни истории", близък до Министерството на отбраната, заяви, че назначението на Лапин е предупреждение към Пригожин и опит да му се даде да разбере, че армията все още има основна роля във войната. Според източника Лапин и Герасимов са стари приятели.

Политически анализатори смятат, че съобщението на Пригожин за прекратяване на набирането на затворници показва по-нататъшно отслабване на позицията му.

"Двамата с Кадиров, с мълчаливото съгласие на Путин, публично атакуваха Министерството на отбраната и Генералния щаб. Но Кадиров спря в края на есента, разбра сигнала от Кремъл и Пригожин си помисли, че може да придобие още по-голямо влияние", казва политологът Иван Преображенски. Той смята, че сега Пригожин се опитва да се "измъкне": "Медийната му атака срещу Гиркин е сигнал, че той е готов отново да се помири с Министерството на отбраната. Но е успял да си създаде твърде много врагове. Разбира се, сега Путин няма да се откаже от него напълно, но той ще бъде "сдухан" до предишното си ниво на влияние, така че повече няма да бъде тормозен."

"След повишението на Герасимов, завръщането на Лапин и понижението на Суровикин започна да изглежда, че позицията на шефа на ЧВК "Вагнер" е разклатена. След това той стана забележимо по-нервен, може би това изявление е поредният опит да покаже на Путин, че е недоволен и е готов да си измие ръцете", казва политическият анализатор Абас Галямов.

"Важни истории"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

10.02 2023 в 19:44

Грешка, мястото му е на 2 метра под земята на такъв

625

2

1215

10.02 2023 в 19:33

Ако САЩ ,Канада и Британия не бяха помагали на тези изроди по времето на ВСВ с ленд лиза,сега светът щеше да е много по спокойно място.

22548

1

dolivo

10.02 2023 в 19:31

отврат, "подлоги" от затворници

нали знаете как се оценява цивилизация - по това как се отнася със затворниците

 
X

Подкастът на OFFNews