Путин издаде указ за създаване на нови резервистки сили

OFFNews 18 юли 2015 в 18:12 12298 28

Путин издаде указ за създаване на нови резервистки сили

Руският президент Владимир Путин нареди да се сформират нови резервистки сили като част от мерки за подобряване на обучението и бойната готовност на армията във време на международно напрежение със Запада заради Украйна, предаде Ройтерс.

Новите резервистки сили се обсъждат от няколко години, а Путин разпореди за първи път създаването им през 2012 г., малко след преизбирането му за президент. Най-новият му указ бе огласен вчера.

Новите сили ще се различават от съществуващия резерв на руската армия с това, че на служещите в него, заети на непълен работен ден, ще получават ежемесечно възнаграждение и ще имат редовни учения и подготовка.

Русия по принцип разполага със запас от няколко милиона бивши военнослужещи, но те нямат редовни обучения поради ограничение върху честотата, с която може да бъдат свиквани.

Според представители на министерството на отбраната в Москва се предвижда новите резервистки сили като начало да са от около 5 хиляди души, малък брой за страна с около 750 хиляди активни военнослужещи, отбелязва Ройтерс.

По данни на руски медии създаването на новите резервистки сили е било забавено от недостиг на финансиране. В указа на Путин се нарежда на правителството да намери средства за новото формирование от съществуващия бюджет на министерството на отбраната.

От пролетта над 150 хиляди руснаци са получили повиквателни писма от армията, за да изпълнят военната си служба, предаде РИА Новости, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Около 3500 души не са се явили. В Крим и Севастопол са били привикани 500 души, които ще отбият военната си служба на място.

Кампанията по набиране на донаборници се проведе от 1 април до 15 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!