Путин: "Ислямска държава" може да бъде изгонена като всички помогнем на Асад

OFFNews 15 септември 2015 в 13:29 8858 19

Владимир Путин

Русия оказва и ще продължи да оказва военно-техническа помощ на сирийското правителство в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава". Това заяви президентът Владимир Путин в изказване на срещата на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в таджикистанската столица Душанбе.

Той призова и други страни да се присъединят към Москва по този въпрос. "Очевидно е, че без активното участие на сирийските власти и армията (...) в борбата с "Ислямска държава" не може да бъдат изгонени терористите от тази страна, както и от региона като цяло", посочи руският президент.

Путин каза, че е необходимо да се оставят настрана геополитическите амбиции, да не се използват двойни стандарти и политика на пряко или косвено използване на отделни терористични групировки за постигане на собствени конюнктурни цели, включително за смяна на неугодни на когото и да било правителства и режими.

Руският президент отхвърли твърденията, че подкрепата на Москва за режима на сирийския президент Башар Асад е довела до бежански поток. Той увери, че без тази подкрепа броят на сирийските бежанци към Европа щеше да бъде много по-голям.

Путин заяви също, че обстановката в Афганистан деградира след изтеглянето на основната част от чуждестранните военни контингенти, и в страната се разширява влиянието на "Ислямска държава".

Съединените щати приветстват конструктивната роля на Русия в борбата с “Ислямска държава”, но тя не може да включва пряка помощ за режима на Асад и подкрепата на режима по отношение на насилието над своя народ. Това заяви по-рано говорителят на американския държавен департамент Джон Кърби.

Той отказа коментира данните за разполагането на руска военна техника в Сирия. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Москва ще продължи да оказва военно-техническа подкрепа на сирийското правителство в борбата му срещу джихадистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!