Путин иска да отпразнува на 9 май осезаем успех в Украйна. Руските войски се трупат на изток за нова атака

Ситуацията в Мариупол е ужасяваща хуманитарна трагедия, невиждана от Втората световна война - казва разузнавачът ветеран от британската армия Джъстин Крамп

OFFNews 15 април 2022 в 16:26 8181 6

Снимка https://www.army.mil/

Ген. Дейвид Петреъс

Изглежда руският президент Владимир Путин "не е заинтересован" от водене на преговори в момента и иска "осезаем успех, който да отпразнува на 9 май, когато в Москва ще се проведе ежегодният парад по случай Деня на победата във Втората световна война". За първи път по време на войната "ще видите как руснаците съсредоточават всичките си усилия в един район, вместо в цялата страна", коментира бившият директор на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс пред BBC Radio 4.

Според него украинските сили ще бъдат изправени пред огромно предизвикателство в източната част на страната, където руските войски се струпват за нова атака.

Ситуацията там ще зависи от редица фактори, един от които е времето - казва той. Ако то е благоприятно за руснаците, ако полето е сухо, те ще могат да пуснат в действие машините си. Друг ключов фактор е колко бързо допълнителната военна помощ ще достигне Украйна.

Руската армия е на ръба да превземе един от ключовите градове - обсаденият от седмици пристанищен Мариупол, който се намира на Азовско море. Той е стратегически важен за опитите на Русия да изгради южен коридор към Кримския полуостров.

Ситуацията в града е "ужасяваща хуманитарна трагедия" с "ужасяващи сцени на разрушение", каквито не са виждани от Втората световна война насам - казва Джъстин Крамп, главен изпълнителен директор на консултантската компания за разузнаване Sibylline и ветеран от британската армия, пред Би Би Си.

Той прогнозира съсредоточаване на бойните действия около стоманодобивния завод "Азовстал", който се намира на изток от центъра на града. "Там има много бункери от съветската епоха, това е индустриален терен, подготвен е за отбрана от дълго време от украинските сили, включително батальона "Азов", който е съсредоточен върху отбраната. И те са много важна цел за руснаците, защото са част от дясното крило в Украйна", пояснява той.

Крамп казва, че около половината от първоначално разположените в Украйна руски части сега са в югоизточната част на страната, голяма част от останалите се готвят да се преместят там, а към тях се присъединяват и сепаратистите.

"Разбираме, че те са под натиск от страна на Путин да постигнат резултати до първата седмица на май и до парада на победата в Русия. И това включва заповед, както разбираме, да се унищожат нещата, които не могат да бъдат взети дотогава. И това може да се разпростре до столицата (б.р. Киев)... в която бяха извършени набези снощи.

"Така че всичко това е свързано и Русия вероятно е много разочарована от бавното темпо на операциите и успеха."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

16.04 2022 в 02:37

От 24 февруари насам рекорден брой българи си стискате палците на краката.

-240

6

редовно четящ

15.04 2022 в 20:52

Струпването на такава войска в малък периметър предполага превръщането и в лесна мишена. Дай Боже и амин!

1236

5

БотоксПутю

15.04 2022 в 20:43

"spirit оригиналът" защо пробутва фейк новини? Колко рубли му е надницата за тази дейност?

2051

2

Propaganda

15.04 2022 в 17:21

Лилипуткин искал. Хахаххаха, и кво от това?
Признавам, че дори аз съм изумен от зашеметяващата военна раска некадърност.

Война предвидена за 48 часа вече 2 месеца се превърна в парад на раския провал. Излишен народ. Тая държава ще трябва и е нужно да бъде разпадната. Милостта на Запада през 91ва год беше излишна.

12073

1

IvanofRumen

15.04 2022 в 16:55

Идиот! Откаченото, злобно с налудничавия поглед джудже, трябва да бъде отстреляно. Незабавно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!