Пускат затворници в САЩ като мярка срещу Covid-19

OFFNews Последна промяна на 20 март 2020 в 09:03 2070 0

След като Иран освободиха десетки хиляди затворници в борбата си с коронавируса, същата политика започва да прилага и САЩ. Решението бе взето, след като стана ясно, че в американски затвори има заразени с новия коронавирус, предаде Би Би Си. 

Ню Йорк ще освободи "уязвимите" затворници, уточни кметът на града Бил де Блазио, а изказването му дойде дни след като Лос Анджелис и Кливланд освободиха стотици затворници.

Адвокатите, които защитават тезата, че затворниците трябва да бъдат освободени, обясниха, че тези, които са в затвора са изложени на по-голям риск от предаване на Covid-19.

Досега в САЩ са регистрирани 14 205 заразени и 205 починали.

Бил де Блазио добави, че тази седмица градските власти ще определят кои ще бъдат освободен, а сред тях ще са арестувани за леки престъпления и най-уязвимите от инфекцията заради съпътстващи заболявания.

Изявлението му дойде, след като охранител и затворник бяха потвърдени като заразени с коронавирус в затвора на остров Рикърс. На този остров своята присъда излежава и бившият холивудски продуцент Харви Уайнстийн (68 г.). След като пробите бяха потвърдени, от затвора решиха Уайнстийн да бъде преместен в друг затвор.

Затворът в Ню Йорк Синг Синг също потвърди, че в него има затворници с положителна проба за коронавирус, а един от служителите на департамента, който отговаря за затворите в щата, е починал от вируса.

За последните две седмици полицията на окръг Лос Анджелис намали затворниците си с 600 души. "Хората в нашите затвори са уязвими, така че ние защитаваме тези хора от потенциално излагане на вируса", каза шерифът от Лос Анджелис Алекс Вилануева. Тя допълни , че арестите в окръга също намаляват - от средно 300 на уикенд до 60 в средата на март.

Затворническата система на окръг Лос Анджелис е най-голямата в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови