Противоракетен Прометей ще направи Русия недосегаема

OFFNews 09 март 2018 в 09:01 10075 3

Руските зенитни системи последен модел Ес-500 "Прометей" или "Триумфатор-М" се произвеждат вече серийно в новопостроените заводи на военнопромишления концерн "Алмаз-Антей" в градовете Киров и Нижни Новгород, информира в. "Известия", като се позовава на вицепремиера Дмитрий Рогозин.

Вестникът изтъква "доста високите характеристики" на новия комплекс - обсег до 600 км, възможност за сваляне на балистични ракети със среден обсег и бойни глави на междуконтинентални ракети във финалната фаза от полета им. Ес-500 могат да обстрелват едновременно до 20 цели и да се интегрират с други подобни системи руско производство.

Това осигурява формирането на райони с концентрирана противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО), чието "разбиване" изисква твърде големи усилия и крие риск от сериозни загуби за противника при липса на гаранции за успех, се казва в статията.

Големите възможности на Ес-500, надминаващи на моменти качествата на американските системи THAAD и "Иджис ашор" (Aegis Ashore), карат мнозина експерти да се питат може ли да бъде създадена руска национална система за ПРО. Целта на новия комплекс обаче е друга. С оглед географското положение на Русия създаването на сигурна ПРО за цялата територия на страната е невъзможно и безсмислено. Затова пък Ес-500 ще осигури прикриването на цели райони от въздушни, в бъдеще и от космически удари. Така ще бъдат защитени от внезапни атаки критично важни инфраструктурни и военни обекти - позиции на ракетните войски, промишлени зони, флотски бази и др., пояснява изданието.

"Днес никой не може да постигне военно превъзходство във въздуха над САЩ" - това обяснява "много сериозното отношение" към ПВО, посочва всекидневникът и уточнява, че първите дивизиони Ес-500 ще пазят въздушното пространство над Москва.

Произвежданите в Русия средства за ПВО осигуряват на страната стабилен доход от износ на оръжия и появата на Ес-500 най-вероятно ще засили интереса към руските предложения на този пазар. Тези системи впрочем няма да са евтини, предупреждава в. "Известия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

09.03 2018 в 10:43

Обръщам се към редовните писачи,
Забелязвате ли как когато медиите започнат масирана атака срещу Русия на всички фронтове, изведнъж в коментарите навсякъде се активизира "остроумен" трол с минимум 5 имена?
Въпроса ми е, някой въобще чете ли какво пишат?