Протестиращи изгориха жив полицай в Перу

OFFNews 11 януари 2023 в 10:58 4058 0

Бдение край ковчезите на повече от дузина от загиналите по време на размириците в Хулиака, Перу, вторник, 10 януари 2023 г. Най-малко 17 души загинаха в понеделник в югоизточната част на Перу при възобновяването на протестите с искане за незабавни избори.

Снимка БТА/АП

Бдение край ковчезите на повече от дузина от загиналите по време на размириците в Хулиака, Перу, вторник, 10 януари 2023 г.

Протестиращи нападнаха и изгориха жив полицай в Перу, съобщи АП. Демонстрациите им продължават от свалянето на бившия президент Педро Кастильо насам и са изпълнени с насилие. Броят на жертвите досега е 47.

29-годишният Хосе Луис Сонко Киспе патрулирал в понеделник вечерта с колега в Хулиака - град близо до границата с Боливия и езерото Титикака, когато ги нападнала тълпа. Подпалили автомобила им. Оцелелият Роналд Вилясанте Токе разказва впоследствие, че двамата са били "задържани и физически нападнати от около 350 протестиращи".

Киспе бил убит преди пристигането на още полицаи. Когато дошло подкреплението, униформените видели единия си колега пребит и вързан, а другият - мъртъв.

Вилясанте бил откаран с множество наранявания по главата в болница. 

Министър-председателят Алберто Отарола потвърди смъртта на униформения на заседание на Конгреса. Той обяви и тридневен комендантски час от 20 ч. до 4 ч. в Пуно, а в сряда - ден на траур.

Президентът Кастильо беше свален в началото на декември и арестуван, след като се опита да разпусне Конгреса, за да предотврати собствения си импийчмънт. Оттогава размириците не стихват.

Убийството на полицейския служител настъпи след убийството на 17 души в понеделник в Хулиака, когато протестите с искане за незабавни избори се възобновиха в селски райони на страната, които са лоялни към Кастильо. Наследничката му на поста Дина Болуарте е привърженичка на плана изборите да са през 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови