Протести срещу Обама, премълчал думата"геноцид"

OFFNews 25 април 2015 в 08:29 4378 5

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на САЩ с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид. Президентът Барак Обама обеща солидарност с арменците, но не назова думата "геноцид" за събитията от преди сто години в Османската империя, съобщава Асошиейтед прес.

"Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа за произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", бяха само някои от думите на участниците в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие над 50 хил. души.

В изявлението си Обама каза, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото.

Президентът изтъкна още, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило. По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови