Протести срещу насилието заливат Белград

OFFNews 13 май 2023 в 09:08 2315 1

протест

Снимка БТА

Насилието извади на улиците в Белград хиляди.

Белград е залят от море от протести под мотото "Сърбия срещу насилието". Недоволството е провокирано от двете масови стрелби в страната, при които бяха убити общо 17 души, от които 8 ученици, а 20 души бяха ранени.

Това е най-големият протест в балканска държава за последните 10 г., отбелязва Би Би Си. 

Гневът на белградчани е насочен срещу ролята на телевизионните риалити програми в създаването на култура на насилие. Според голяма част от хората те са повлияли за стрелбите, които потопиха Сърбия в скръб и траур миналата седмица.

Протестиращите настояват за оставки, в това число на вътрешния министър Братислав Гашич и на началника на сръбското разузнаване Александър Вулин. Исканията бяха прочетени на моста "Газела", който беше блокиран снощи за два часа. Мостът е важна транспортна артерия, защото е част от международната магистрала.

"Спрете насърчаването на насилието в публичното пространство. Нашите искания са за незабавно освобождаване на всички членове на Съвета за електронни медии, незабавно премахване на риалити предавания и предавания, приканващи към насилие, агресия и безнравственост в национален ефир", заяви един от организаторите на протеста.

Сръбската опозиция настоява още за отнемане на националните честоти на ТВ Пинк и ТВ Хепи, а на предишния си протест посочиха вчерашния ден като краен срок за изпълнение на исканията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови