Протести пред посолствата на Иран в Париж и Лондон

OFFNews 26 септември 2022 в 07:38 2178 0

протест

Снимка БТА/АП

Протест пред посолството на Иран в Лондон

Най-малко петима полицаи бяха сериозно ранени, а 12 души бяха арестувани вчера по време на протеста пред иранското посолство в Лондон след смъртта на млада жена, задържана от полицията в Техеран, съобщи Франс прес.

Демонстрацията бе организирана във връзка със смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана на 13 септември от моралната полиция в Иран за "носене на неподходящо облекло". Видеоклипове в социалните мрежи показват тълпа, която скандира "смърт на Ислямската република".

Въпреки че "мнозинството от присъстващите в посолството в неделя продължиха да се държат отговорно", една голяма група "се опита да нападне полицията и протестиращите", заяви в комюнике Скотланд ярд.

На място бяха изпратени полицейски части, оборудвани с каски и щитове.

Френската полиция използва  сълзотворен газ, за да попречи на хиляди хора, които протестираха в Париж срещу потушаването на демонстрациите в Иран, да стигнат до посолството на Ислямската република, съобщи Франс прес.

Около 4000 души по данни на полицията се събраха на втората поредна демонстрация за последните два дни в Париж срещу убийството на 22-годишната Махса Амини, арестувана на 13 септември в Техеран от нравствената полиция заради "неподходящо облекло"

Шествието тръгна от площад "Трокадеро" и се насочи към иранското посолство под звуците на лозунги като "Жена, живот, свобода", повтарящи тези на демонстрантите в Иран, или "Франция, стига мълчание".

Участниците упрекнаха френския президент Еманюел Макрон, че се е ръкувал с иранския си колега Ебрахим Раиси по време на срещата им на 20 септември в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, която беше посветена на възобновяването на международното споразумение за ядрената програма на Техеран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови