Хвърлиха коктейл Молотов по посолството на Иран в Атина

OFFNews 25 септември 2022 в 13:53 2303 0

Иран

Снимка БГНЕС

Реформаторска партия в Иран вече призова да се сложи край на задължителния ислямски дрескод за жените

Коктейл Молотов бе хвърлен по иранското посолство в Атина тази нощ, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. Според гръцката полиция около 1:00 ч. местно време двама души на мотоциклет със скрити лица са хвърлили бомбата по стената на посолството, където тя е избухнала.

Няма причинени щети.

Вчера следобед около 200 души се събраха на площад Синтагма в центъра на Атина, за да осъдят репресиите в Иран срещу протестите след смъртта на Махса Амини, отбелязва Франс прес.

Махса Амини, родом от иранския северозападен регион Кюрдистан, беше арестувана на 13 септември в Техеран от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб и панталони. Тя изпадна в кома и почина три дни по-късно. 

Иранската полиция съобщи, че 22-годишната жена е претърпяла внезапен сърдечен удар, и отхвърли твърденията на активисти, че е била удряна по главата. Правителството разпореди разследване на случая, а иранският президент Ебрахим Раиси дори каза, че чувства Амини като „собствена дъщеря“. Това обаче не спря протестите, в които вече има десетки загинали.

Иранските жени подстригват косите си в знак на солидарност с Амини и носят плакати с надписи „Кажи името й!“. 

Реформаторска партия в Иран вече призова да се сложи край на задължителния ислямски дрескод за жените. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews