Проруските сепаратисти обявиха самоуправление и победа на референдума

В навечерието на вота в Славянск хванаха хиляди предварително попълнени бюлетини

OFFNews 12 май 2014 в 07:37 10966 8

Референдум

Снимка ЕПА/БГНЕС

Проруските сепаратисти обявиха "самоуправление" след пълна победа на референдума за автономия на Югоизточна Украйна. Според тях 89% от гласоподавателите са гласували "за" автономия, предаде Би Би Си.

В същото време в събота - вечерта преди референдума, провел се в Луганска и Донецка области, бяха открити хиляди предварително попълнени бюлетини. Това стана при антипротестна акция в Славянск, когато бе заловен автомобил на сепаратисти. Проправителствените сили твърдят, че при огледа на колата са открити хиляди предварително попълнени бюлетини.

САЩ и ЕС няма да признаят резултатите.

Украинското външно министерство обяви, че провеждането на референдума е не само незаконно, но и е опит за прикриване на истинските нагласи на населението, пише zn.ua. Според министерството 70% от населението не подкрепя автономия срещу само 18%, които са категорични, че областите трябва да са независими от Украйна.

Според руски и украински медии избирателната активност е била над 80%. Според информация на местната ЦИК 89,7% от гласувалите в допитването в Донецка област са подкрепили отцепването на региона.

В референдума се включиха 53 населени места, а право на глас са имали около 3 млн. души.

Официалните резултати трябва да бъдат готови до обяд днес. По предварителни данни обаче повечето участници в допитването са пожелали Югоизточна Украйна да стане автономна.

Президентът на Русия Владимир Путин коментира, че ще представи позиция по референдума, след като се запознае с официалните резултати.

От гледна точка на украинските закони обаче допитването за отцепване е незаконно. В тази връзка референдумът няма да бъде признат за легитимен от Европа.

Междувременно днес външните министри от ЕС ще обсъдят дали да въведат нови икономически санкции срещу Русия. Министрите ще разгледат въпроса дали да вкарат към "черния списък" имената на още влиятелни физически и юридически лица. По неофициални данни се обсъжда възможността за санкции срещу фирми в Крим, които се занимават с енергетика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews