Прокуратурата в Украйна уличи трима бойци от `Вагнер` за убийства в Киевска област

Последна промяна на 25 май 2022 в 11:08 5237 0

Заподозрените за убийствата в Киевска област

Снимка Генерална прокуратура на Украйна

Заподозрените за убийствата в Киевска област. Сред тях са трима членове на частната военна компания "Вагнер".

Офисът на Генералната прокуратура в Украйна публикува имената на петима военнослужещи от руската армия и трима членове на частната военна компания „Вагнер“, които са участвали в убийството на кмета на село Мотижин в Киевска област и нейното семейство, а също и в изтезания до смърт на цивилни по време на окупацията на територии в Киевска област, съобщи електронното издание „Думская“. Това е първият случай, когато във военни престъпления на територията на Украйна са уличени конкретни бойци от „Вагнер“.

Установените от украинските власти заподозрени са:

Старши лейтенант Олег Крикунов - командир на взвод на 37-а отделна мотострелкова бригада от 36-та комбинирана армия

Сержант Чингис Гончиков - командир на отряд, командир на бойна машина от 37-а отделна мотострелкова бригада от 36-та общовойскова армия

Сержант Александър Ванчиков - командир на 37-ма отделна мотострелкова бригада от 36-та общовойскова арми

Сержант Магомедмирза Сюлейманов - командир на бойна машина от 37-ма отделна мотострелкова бригада от 36-та общовойскова армия

Старши лейтенант Виталий Дмитриев - командир на взвод на 37-а отделна мотострелкова бригада от 36-та общовойскова армия

Сергей Сазанов - член на частната военна компания „Вагнер“

Сергей Сазонов - шофьор на частната военна компания „Вагнер“

Александър Ступницки - разузнавач и сигналист на 1-ви разузнавателно-щурмови взвод и разузнавателно-щурмова рота на частната военна компания „Вагнер“.

Според събраните от обвинението факти, на 25 март 2022 г. заподозрените - руски военнослужещи и членове на ЧВК "Вагнер" - са пристигнали в къщата на кметицата на Мотижин Олга Сухенко. Руснаците отвлекли Сухенко, мъжа й и сина й и ги отвели във временната си база. Там са измъчвали задържаните в опит да получат информация за въоръжените сили на Украйна и данни за отбраната. Пред очите на майка му синът на Сухенко е прострелян в крака и след това в главата.

По подобен начин бил измъчван и съпругът на селската кметица – Игор Сухенко. Цялото семейство е загинало от множество огнестрелни рани. Тялото на изчезналата жена беше открито на 3 април след оттеглянето на руската армия от Киевска област.

Друга жертва, цивилна жителка на селото, е била убита с черни дрехи. Едновременно с това баща й е бил арестуван и държан дълго време в сграда със завързани очи и ръце без вода и без храна. До смърт са измъчвани и двама членове на обществената организация „Патриот“. Телата им са открити с множество огнестрелни рани.

Заподозрените от последния списък на прокуратурата са уличени в 14 случая на малтретиране на цивилното население, от тях само трима души са оцелели.

Всички заподозрени са били уведомени за повдигнатите срещу тях обвинения по част 1 и част 2 от чл. 428 на НК на Украйна за нарушаване на законите и обичаите за водене на война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови