Прокуратурата в Молдова разследва местната лотария на Васил Божков

OFFNews 22 октомври 2020 в 17:46 3536 0

Приликата в игрите на молдовската Национална лотария и българската не са случайни.

Главната прокуратура в Молдова е започнала разследване срещу монополизацията на лотарийния бизнес. Според главния прокурор Александр Стояногло, цитиран от nokta.md,  щетите нанесени на държавния бюджет при прехвърлянето на контрола на хазартните игри на различни чужди компании от 2017 до 2019 г са около 400 млн леи.

Разследването на практика е срещу създаването през 2016 г. на условия, включително и лобистко законодателство и лицензии в полза на компаниите. Една от тях е "Национална лотария" на Васил Божков в Молдова. Още през първата година отчита приходи в размер 500 млн. молдавски леи (около 50 млн. лева) – огромна сума за страна с 2.5 милиона население.

Според договорите одобрени от молдовското Министерство на икономиката и инфраструктурата, държавата е трябвало да получава 75%, а частният партньор 25% от приходите на Националната лотария на Молдова. В крайна сметка държавата е получавала само 11,4%.

Като основен “мозък” на схемата е сочен бившият депутат и председател на Демократическата партия на Молдова Владимир Плахотнюк. Той е един от най-богатите хора в бившата съветска република и притежава компанията General Media Group, част от която са телевизионните канали Publika TV, Prime, Canal 2 и Canal 3 и няколко радиостанции. Тези телевизии са получили огромни приходи от реклама на хазартните игри.

Доминацията на Плахотнюк на молдовската политическа арена приключва през юни, когато правителството на Павел Филип е принудено да подаде оставката си, а самият Плахотнюк напуска страната.

Според Jurnal TV в началото на септември Владимир Плахотнюк е бил в ОАЕ и там се е срещал с Васил Божков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови