Прокуратурата обясни защо думата "война" е забранена в Русия. Убедителна ли е?

OFFNews 21 юли 2022 в 20:47 7640 2

война

Снимка ТАСС

Защо не трябва да се употребява думата според Кремъл.

Прокуратурата за първи път обяснява в съда защо думата "война" е криминализирана в Русия след началото на инвазията в Украйна и защо хората, които я използват, са наказани - най-малкото с глоба, съобщи Би Би Си с обяснението, че са се допитали до адвокати какво мислят за аргументите на прокурора.

Тверският съд в Москва отхвърля иска на блогъра Дмитрий Полушин за незаконно блокиране на сайта Krasnews.com. По време на съдебния процес представител на руската Главна прокуратура се противопоставя на евентуалното удовлетворяване на жалбата, съобщава Network Freedoms в канала си в Телеграм.

"Проверката установи, че в интернет ресурса системно се публикуват материали, съдържащи неточна обществено значима информация за специалната военна операция в Украйна - думата "война" се споменава навсякъде в сайта", заявява прокурор Дмитрий Вагурин.

Обвинителят обяснява в съда защо е невъзможно да се напише и каже "война".

На първо място, каза той, "обявяването на война предполага настъпването на правни последици от обществено значение (мобилизация на населението, налагане на комендантски час и други)".

На второ място, "неточното посочване на същността на провежданата военна операция (в Украйна) с едновременното използване на термина "война" представлява повишена обществена значимост, тъй като участието на Руската федерация в пълномащабни военни действия би засегнало широк кръг обществени интереси, както социални, така и икономически", заключава прокурорът.

В кои закони се споменава терминът война

Понятието "война" и свързаните с него последици се съдържат в редица руски закони.

Съгласно член 87 от Конституцията на Руската федерация военното положение се въвежда в случай на агресия срещу Руската федерация или непосредствена заплаха от агресия.

Законът "За отбраната" съдържа член 18 "Военно положение". То се обявява по силата на федералния закон в случай на въоръжено нападение срещу Руската федерация, както и при необходимост от изпълнение на международните договори на Руската федерация (ако те предвиждат условия за влизане във война). От момента на обявяване на състояние на война или фактическото започване на военни действия започва военно време, което не изтича до прекратяването на военните действия.

В Наказателния кодекс на Руската федерация в главата "Престъпления срещу мира и сигурността на човечеството" има член 353 "Планиране, подготовка, разпалване или водене на агресивна война". Планирането, подготовката или разпалването на агресивна война се наказва с лишаване от свобода за срок от 7 г. до 15 г. Воденето на агресивна война се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 г. до 20 г.

В коментара към Наказателния кодекс, редактиран от Генадий Есаков, се посочва, че за да се квалифицира като "водене на агресивна война", е без значение дали е обявена война или не. Воденето на такава война следва да се разглежда като пряко извършване на военни действия. За такива престъпления е възможно да се преследват длъжностни лица, в чиято компетентност влиза обявяването на война и решаването на други въпроси от военен характер.

Понятието "агресивна война" се използва в руския Наказателен кодекс в съответствие с резолюцията на Общото събрание на ООН от 14 декември 1974 г. В него се посочва, че "агресивната война е престъпление срещу международния мир. В този случай за акт на агресия "независимо от обявяването на война" ще се счита нахлуването или нападението на въоръжените сили на една държава на територията на друга, всяка военна окупация и анексиране, бомбардиране или използване на каквито и да било оръжия от една държава срещу територията на друга държава, изпращане на въоръжени банди, групи, нередовни сили или наемници от една държава или от нейно име, които извършват актове на въоръжена сила срещу друга държава.

Какво казват юристите

Съдилищата в Русия признават за фалшива и "дискредитираща армията" всяка употреба на думата "война" или дори намек за такава употреба във връзка с действията на Русия в Украйна.

"Война" обаче не е правен термин в съвременното международно право, тъй като от средата на ХХ век не е възможно да се "обявява война" в света, обяснява международният адвокат Григорий Вайпан пред Би Би Си. Според него международното право забранява използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на друга държава. Разрешена е само самоотбрана, за която се уведомява Съветът за сигурност на ООН.

В същото време Русия участва в "пълномащабни военни операции" дори без обявяване на война, казва адвокатът. А терминът "специална военна операция" не е разшифрован в руското законодателство, отбелязва той.

Всъщност прокуратурата се позовава на факта, че в Русия не съществува военно положение, което да позволява мобилизация, полицейски час и конфискация на имущество, заявява пред медията експерт по конституционно и наказателно право (пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да коментира темата). Но според него подобни аргументи не работят, когато става дума за законността на забраната за използване на думата "война".

Забраната може да бъде обусловена само от реална обществена опасност, обяснява юристът. Ако съобщението, че дадена държава е във война, се обявява извън официалните признаци на тази държава, то е аналогично на съобщение, свързано с фалшива тревога и всяване на страх. Подобен доклад, както и нарушаването на всяка абсурдна забрана, установена със закон, може да бъде признат най-много за административно нарушение, но не и за престъпление, смята той.

За да се криминализира, е необходимо да се признае фактът на общественоопасни последици, които не съществуват. Това, което няма общественоопасни последици, не може да бъде обявено за престъпление, подчертава същият юрист.

Според него аргументите на прокуратурата са "фалшиво правно прикритие за произвол": "Няма никакво оправдание за това, което се случва, независимо как се нарича", обяснява той.

Какво значение има позицията на прокуратурата 

Вадим Клувгант, съдружник в адвокатската кантора Pen & Paper, посочва, че руското законодателство не забранява използването на думата "война" и не дава официално, общозадължително тълкуване на разликата между "война" и "специална военна операция", включително във връзка със случващото се между Русия и Украйна.

"Тълкуването на тези или онези понятия е право на страната в производството, но то трябва да бъде правилно и във всички случаи не задължава другата страна и съда да се съгласят с него", казва адвокатът.

Освен това според юриста не е необходимо да се използва само официална, официално-правна терминология от закони, укази или правителствени документи в публикации и изявления, включително публични.

"Съществува и ежедневен разговорен език за обозначаване на различни събития и явления. Използването му само по себе си не означава умишлено дискредитиране или дезинформация", смята Клувгант.

На трето място той изтъква, че е важна същността на нещата, а не официалното им наименование.

"Спомням си популярната поговорка: "Ако нещо прилича на патица, плува като патица и кряка като патица, то вероятно е патица", коментира още юристът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

22.07 2022 в 00:50

Моля, всички руски песни, касаещи втората световна военна операция, да бъдат забранени. Тоест всички руски песни.

-7325

1

Операциите на Турция в Ирак и Сирия, война ли са или специална военна операция? Ударите на Израел в Сирия, война ли са? Нахлуването на Саудитска Арабия в Йемен? Атаката на Азърбейджан над Армения?!? Обърках се. Един път е война, друг път не било.
 
X

Да помогнем на украинските деца!